Πώς θα συνεχιστεί ενόψει εορτών το απαγορευτικό – Lockdown με click-away στο λιανεμπόριο έως 7/1

11 December 2020

Πώς θα συνεχιστεί ενόψει εορτών το απαγορευτικό – Lockdown με click-away στο λιανεμπόριο έως 7/1

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των γιορτών παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε μια στιγμή που τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας εξακολουθούν να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο θα αναμενόταν μετά πέντε εβδομάδες λοκντάουν, θεωρείτο βέβαιο ότι η επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων αναβάλλεται για αργότερα. Προς το παρόν λοιπόν:

- Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ' εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας του (click-away). Προαιρετικά αυτή την Κυριακή θα είναι ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ.
Η μέθοδος click-away έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα. Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Αυτό θα λειτουργεί μόνο σε επιχειρήσεις που θα έχουν είσοδο-έξοδο σε δημόσιο δρόμο. Πληροφορίες και καταγγελίες στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη θα έχει και διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

- Ανοίγουν τα κομμωτήρια από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

- Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

- Απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

- Ανοίγουν οι εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Διευκρινίζεται, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

- Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων και ορίζεται στις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

- Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

11 December 2020
Banner
Banner