Λήξη απαγόρευσης για το ολλανδικό βοδινό στις ΗΠΑ

11 April 2016

Λήξη απαγόρευσης για το ολλανδικό βοδινό στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θέτουν τέλος στο εμπάργκο για τις εισαγωγές βόειου κρέατος από την Ολλανδία μετά από περίπου δυο δεκαετίες. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί το 1997, μετά το ξέσπασμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.
Η άρση της απαγόρευσης ήρθε ως αποτέλεσμα ελέγχων που πραγματοποίησαν επιθεωρητές υγείας των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας των Τροφίμων (FSIS) των ΗΠΑ, εντοπίστηκαν αρκετές ελλείψεις στο ολλανδικό σύστημα του βοείου κρέατος που προκαλούσαν εμπόδια στην επανέναρξη των εμπορικών συναλλαγών. Οι ελλείψεις σχετίζονταν με τους ελέγχους υγιεινής που ήταν κατώτεροι των προτύπων των ΗΠΑ, καθώς και με την εφαρμογή ενός συστήματος επιθεώρησης μετά τη σφαγή, για το οποίο η ολλανδική κυβέρνηση είχε παραλείψει να ενημερώσει τις ΗΠΑ. Οι Ολλανδοί έλαβαν διορθωτικά μέτρα με τις οποίες κατευνάστηκαν οι ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων υγείας. Έτσι με επιστολή τους προς τον προϊστάμενο της Ολλανδικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Δρ. Christianne Bruschke, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα επαναλάβουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Ολλανδία στις 18 Φεβρουαρίου το 2016. Η ποσότητα του βόειου κρέατος που θα εξάγεται στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε τους Ευρωπαίους παραγωγούς, που βλέπουν να ανοίγεται ένας δρόμος για προώθηση ευρωπαϊκών κρεάτων στις ΗΠΑ. Ο Επίτροπος Γεωργίας θεωρεί ότι η άρση της απαγόρευσης «παρέχει μια επιπλέον διέξοδο για τα προϊόντα της Ε.Ε.», ενώ ο εκπρόσωπος των αγροτικών οργανώσεων Copa-Cogeca τη χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα στις συνομιλίες για την συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ», την γνωστή ΤΤΙΡ.

11 April 2016
Banner
Banner