Λέσβος: Λειτουργούν πλέον 3 σφαγεία, αλλά γκρεμίστηκαν οι τιμές λόγω ευλογιάς

05 December 2017

Λέσβος: Λειτουργούν πλέον 3 σφαγεία, αλλά γκρεμίστηκαν οι τιμές λόγω ευλογιάς

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τρία σφαγεία στη Λέσβο μετά την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κάτω από αυστηρά μέτρα για την μεταφορά των ζώων λόγω της ευλογιάς των προβάτων. Συγκεκριμένα –όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Αναστασίας Σπυριδάκη στην ΕΡΤ Αιγαίου–, αρνιά ξεκίνησαν να δέχονται τα σφαγεία Ερεσού Καλλονής και Σκαλοχωρίου ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και το σφαγείο του Μανταμάδου. Ωστόσο πάτο έπιασαν οι τιμές στο κρέας αφού οι Μεσοτοπίτες που έσφαξαν πρώτοι το Σάββατο, συμφώνησαν με 2,70 ευρώ, τη στιγμή που οι περσινές τιμές ήταν στα 4 ευρώ το κιλό το κρέας. Αντίστοιχα στο γάλα οι προσφορές είναι μέχρι και κάτω από 80 λεπτά ενώ πέρυσι πούλησαν με 93 λεπτά το λίτρο.

Στο Μεσότοπο

«Οι έμποροι κρεάτων και οι τυροκόμοι πρέπει να ξανασκεφτούν τις τιμές που λένε στους κτηνοτρόφους . Ζητάμε από 90 λεπτά και πάνω στο γάλα , από 4 ευρώ και πάνω στο κρέας , δηλαδή στις τιμές τουλάχιστον της ηπειρωτικής χώρας αν θέλουμε να μιλάμε για συνέχιση της κτηνοτροφίας στη Λέσβο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διαχειριστής του συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανόλης Κωνσταντιδέλλης.

Επισήμανε δε ότι «ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και να δραστηριοποιηθούμε για ένα συνεταιριστικό τυροκομείο για όλο το νησί αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την κτηνοτροφία στο νησί. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στα νέα προγράμματα που θα ξεκινήσουν το ’18 με ποσοστό επιδότησης 75-80%. Υπάρχουν σήμερα συνεταιρισμοί που μπορούμε να συνεννοηθούμε, εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες».

Στο Μανταμάδο

2,50 ευρώ μέχρι 2,70 ευρώ είναι οι τιμές που δίνονται και στον Μανταμάδο για το κιλό το κρέας στο αρνί.

«Από την κερδοσκοπία που γίνεται στις τιμές σε κρέας και γάλα, φοβάμαι μην παρασύρει και τις τιμές και της στεριανής Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης. Υπάρχουν μηχανισμοί για να ενεργοποιήσει η πολιτεία αν θέλει να απορροφήσει το αρνί της Λέσβου είτε στο στρατό είτε σε δημόσιες δομές, σε τιμές στεριανής Ελλάδας. Αυτό άλλωστε είχε συμβεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος για την απορρόφηση των προβληματικών βοοειδών. Ζητάμε ένα ραντεβού με τον υπουργό Γεωργίας για τα αιτήματά μας, ενώ στο αγροτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης στον κόμβο της Λάρσου οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώσουν την μαζική τους συμμετοχή» κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Παράταση της κατάστασης έκτακτου ανάγκης

Το ενδεχόμενο παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της διατήρησης των μέτρων που λαμβάνονται για τη ζωονόσο στο νησί εξετάζει το Υπουργείο για τη Λέσβο, όπως είπε στον σταθμό της ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης. Όσον αφορά την έκθεση για τις διαπιστώσεις του κλιμακίου από τις Βρυξέλλες που εξέτασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου, θα κατατεθεί στο Υπουργείο Γεωργίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται έχουν ελεγχθεί συνολικά 65.000 ζώα, έχουν συνολικά εντοπιστεί 27 προβληματικά κοπάδια και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου θα αποζημιωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα όσες αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων κτηνοτρόφων. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν μέσα στην νέα χρονιά.

[Πηγή: www.ert.gr/news/voreio_aigaio]

05 December 2017
Banner
Banner