Ξένες επενδύσεις στην παραγωγή τροφίμων ψάχνει στην Ουάσινγκτον ο υπ. Ανάπτυξης
Related Articles
Η παραγωγή τροφίμων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια και η βιοτεχνολογία είναι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια αναπτυξιακή στρατηγική που βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και σε ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, σημείωσε ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι το μοντέλο προβλέπει την παροχή υπηρεσιών γνώσης, την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με υψηλή διεθνή αξία, τη συγκεκριμενοποίηση των εξαγωγών και την δημιουργία κινήτρων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε επιπλέον σε κάποια από τα πρόσφατα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη (προβλέπεται 2%), ήδη παρατηρείται αύξηση στο ΑΕΠ, τις εξαγωγές και τις άμεσες επενδύσεις, έχει αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις, ο ρυθμός ανεργίας μειώνεται, αυξάνονται οι δημόσιες επενδύσεις και υπάρχει θεαματική άνοδος του τουρισμού. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το CalamosGroup για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της PhilipMorrisInternational.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μια πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Έτσι η χώρα γίνεται ξανά επενδυτικός προορισμός. Όμως επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια όπως κάποια διαρθρωτικά προβλήματα, η γραφειοκρατία, η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο κ.ά. και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για έναρξη επιχειρήσεων κλπ.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης, ανέφερε, περιλαμβάνεται η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του braindrain, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης. Τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Δ. Παπαδημητρίου περιέγραψε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως ένα φορέα που θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICKS. Σε ερώτηση σχετικά με την Παγκόσμια Τράπεζα ο Υπουργός απάντησε ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία και προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνική βοήθεια από την Τράπεζα και στο μέλλον. Παράλληλα σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν άπαξ αλλά θα υπάρχουν κανόνες ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι φιλική προς τις επενδύσεις και στο μέλλον. Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει υπόψη της τις συστάσεις του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ουάσιγκτον.