Κώστας Αντωνίου: Μας κρατάει η εντιμότητα και η ποιότητα της δουλειάς μας

24 June 2015

Κώστας Αντωνίου: Μας κρατάει η εντιμότητα και η ποιότητα της δουλειάς μας

Με την ποιότητα της δουλειάς τους οι κρεοπώλες αντιπαλεύουν τις δυσκολίες που συναντούν, μας λέει ο Κώστας Αντωνίου, πρόεδρος των κρεοπωλών της Άρτας και β΄ αντιπρόεδρος της ΠΟΚΚ, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ηπείρου στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Εξήντα κρεοπωλεία διαθέτει η πόλη της Άρτας και άλλα 17 η ευρύτερη περιφέρεια του νομού, όλα λειτουργικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και τα περισσότερα εκσυγχρονισμένα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη
Δημοσιεύτηκε στο Meat News, Τ.28, Ιούνιος 2015

 

 

-Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ζητήματα που σας απασχολούν στην περιοχή;

Στην περιοχή μας και σε όλη την Ήπειρο υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις λαθροσφαγές. Μιλάμε για όργιο λαθροσφαγών, αν αναλογιστούμε ότι τις περιόδους του Πάσχα έχουν μετατραπεί ακόμα και λεωφορεία για τη μεταφορά αρνιών στην Αθήνα. Το κακό ξεκινά από τον ΕΛΟΓΑΚ, που δεν έχει κάνει καταμέτρηση για το πόσο ζώα έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός. Αν για παράδειγμα ένας βοοτρόφος έχει 100 αγελάδες, δεν θα έπρεπε να τον ελέγχει κάποιος για το πού πήγαν τα μοσχάρια που γεννήθηκαν; Δεν θα έπρεπε να τα δηλώνει, ακόμα και αν ψόφησαν; Το κράτος τους βοηθά και θα έπρεπε και αυτοί να βοηθούν το κράτος. Φανταστείτε τι φοροδιαφυγή γίνεται με αυτό τον τρόπο. Αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, αλλά τι να κάνουν, όταν σε ένα ολόκληρο νομό υπάρχουν 2-3 υπάλληλοι.

 

-Αυτό το πρόβλημα έχει τεθεί στον ΕΛΓΟ;

Το έχουμε θέσει μέσω της Ομοσπονδίας.

 

-Και τι απάντηση πήρατε;

Η απάντηση είναι ο έλεγχος στα καταστήματα. Δεν είναι δυνατόν ένα παραδοσιακό κρεοπωλείο με την μικρή κατανάλωση που έχει να κάνει «ελληνοποιήσεις». Ρίχνουν το βάρος στα καταστήματα και πιο πολύ στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, ενώ όλοι λειτουργούν «νόμιμα» - τα σούπερ μάρκετ, οι λαθροσφαγές κ.λπ. Το μικρό κρεοπωλείο που πουλά 100-200 κιλά κρέας την εβδομάδα δεν μπορεί να κάνει ελληνοποιήσεις, είναι υποχρεωμένο να πουλά με βάση τα τιμολόγια αγοράς, να τηρεί τον νόμο σε όλα.

 

-Αναφέρθηκες στα σούπερ μάρκετ. Τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε;

Το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα είναι η φτώχεια που επικρατεί στους καταναλωτές. Και αυτό το εκμεταλλεύονται τα σούπερ μάρκετ με τις προσφορές που κάνουν. Γράφουν στις διαφημίσεις τους «προέλευση κρέατος σύμφωνα με την κατανάλωση». Αυτό δεν είναι παραπλάνηση και αθέμιτος ανταγωνισμός; Εμείς προσπαθούμε να το αντιπαλέψουμε με την ποιότητα της δουλειάς μας και την εντιμότητα στις σχέσεις μας με τον καταναλωτή και αυτό μας κρατάει.

 

-Η σχέση σας με τις υπηρεσίες ποια είναι;

Άριστες, αλλά όπως σας είπα υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Με το ελάχιστο προσωπικό που έχουν οι υπηρεσίες δεν μπορούν καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

-Τι είναι αυτό που θα θέλατε να μπει σε προτεραιότητα;

Να δοθεί η δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ να εκσυγχρονίσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τα καταστήματά τους. Το μεγάλο λάθος είναι ότι τα κρεοπωλεία δεν είναι επιδοτήσιμα. Εμείς θεωρούμε ότι τα κρεοπωλεία είναι η βιτρίνα όλων των τροφίμων και θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα για να μπορέσουν όλοι να τα ανακαινίσουν. Στο κρεοπωλείο κρέμεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα διατροφής των καταναλωτών και αυτό μας κρατάει μέχρι τώρα.

24 June 2015
Banner
Banner