Κορωνοϊός: Μισό δισ. € για επιδότηση πάγιων δαπανών ενέκρινε η Κομισιόν – Οι όροι και τα ποσά

30 August 2021

Κορωνοϊός: Μισό δισ. € για επιδότηση πάγιων δαπανών ενέκρινε η Κομισιόν – Οι όροι και τα ποσά

Την παροχή στήριξης για πάγιες δαπάνες σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την έξαρση του κορωνοϊού ενέκρινε για την Ελλάδα η Κομισιόν. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη σε ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις ρευστότητας που συνδέονται με την έξαρση του κορωνοϊού και, ως εκ τούτου, να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.

Το καθεστώς θα είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται (με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Η στήριξη θα λάβει τη μορφή πίστωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να καταβληθούν από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η πίστωση: i) παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να αφαιρέσει το ποσό της ενίσχυσης από τις εν λόγω υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου· και ii) μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το μέτρο θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από μείωση του μηνιαίου κύκλου εργασιών μεταξύ Απριλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, βοηθώντας τις να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η ενίσχυση θα καλύπτει έως και το 70% (90% στην περίπτωση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων) των πάγιων δαπανών τους που δεν καλύπτονται από τα έσοδα. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που άρχισαν τις δραστηριότητές τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή εγκατέστησαν νέα υποκαταστήματα από την 1η Απριλίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες λεωφορείων στην Ελλάδα (οι λεγόμενες εταιρείες ΚΤΕΛ) θα είναι επιλέξιμες για ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος, με έως 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους επιλέξιμους τομείς.

30 August 2021
Banner
Banner