Στην τελική ευθεία κορωνο-ενίσχυση 18 εκατ.€ στους χοιροτρόφους, λέει ο ΣΕΚ μετά από συνάντηση με Λιβανό

30 March 2021

Στην τελική ευθεία κορωνο-ενίσχυση 18 εκατ.€ στους χοιροτρόφους, λέει ο ΣΕΚ μετά από συνάντηση με Λιβανό

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό είχε χθες 29/3 το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στη συνάντηση, που όπως ανακοινώνει ο ΣΕΚ έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν εκ μέρους του Συνδέσμου ο Πρόεδρος Πεβερέτος Παναγιώτης, ο Αντιπρόεδρος Τσομπάνος Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος Διδάγγελος Γεώργιος και το Μέλος Δ.Σ. Μόσχος Δημήτρης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΚ, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι, ενώ συμφωνήθηκε να προωθηθούν μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και την ενίσχυση κλάδων της κτηνοτροφίας από ζημιές που έχουν  προκληθεί λόγω COVID-19.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ήδη προωθήθηκε από το ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο Οικονομικών η ένταξη της χοιροτροφίας στην ενίσχυση λόγω COVID-19 (18 εκατ. € σε 61.000 χοιρομητέρες), όπως ζητούσε ο ΣΕΚ εδώ και πολλούς μήνες.

Επιπλέον, ζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης της καταβολής της ενίσχυσης των 4€ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο σε 4.500 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, που άδικα δεν έχει αποδοθεί, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις.

Αναλυτικά συζητήθηκαν τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων και νοθείας των προϊόντων και ιδιαίτερα τα τελευταία κρούσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη Φέτα. Συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία και να οργανωθεί καλύτερα ο έλεγχος στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, συμφωνήθηκε να οργανωθεί στο άμεσο μέλλον ομάδα εργασίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κτηνοτρόφων, για την επεξεργασία σχεδίου ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας της χώρας σε σχέση και με τη νέα ΚΑΠ, καθώς και τη μελέτη – πρόταση για τη γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων που έχει καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο ΣΕΚ.

30 March 2021
Banner