Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την επιχορήγηση κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (upd)

29 October 2019

Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την επιχορήγηση κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (upd)

«Ο Μ. Βορίδης γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στα προβλήματα των αγροτών» υπογράμμισε ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης σε πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με τη μη αποδοχή από τον υπουργό ΥΠΑΑΤ τροπολογίας για την επιχορήγηση κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά του Μ. Βορίδη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν προτίθεται να αφήσει τίποτε να περάσει αναπάντητο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Στ. Αραχωβίτη:

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρισε την πλάτη του επιδεικτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας. Προσπέρασε, αδιαφορώντας προκλητικά, ένα υπαρκτό πρόβλημα και μια δίκαιη λύση για τους κτηνοτρόφους. Δεν ασχολήθηκε, δεν αναφέρθηκε καν και δεν έκανε αποδεκτή τη Βουλευτική Τροπολογία με γενικό Αριθμό 43 και ειδικό αριθμό 1 για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που το επενδυτικό πολυνομοσχέδιο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση, αποτελείται από μια ανερμάτιστη συρραφή προσθηκών και άσχετων τροπολογιών υπέρ καναλαρχών και άλλων ημετέρων.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο κ. υπουργός δεν γνώριζε την αγροτική πολιτική, γεγονός που ο ίδιος έσπευσε να επιβεβαιώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Γνωρίζουμε καλά επίσης ότι από τα έως τώρα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, η παραγωγή έργου στηρίζεται στο στρωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ χαλί (όπως η περίφημη «λύση» για το τσίπουρο, η πορεία του Π.Α.Α και του Χρηματοδοτικού Ταμείου). Ακόμη, φαίνεται δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις αλλαγές στις διοικήσεις κρίσιμων Οργανισμών. Δεν ερυθριά ακόμα και όταν «κοπιάρει», χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη, τις αντίστοιχες περσινές δηλώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τις πληρωμές.

Όταν όμως του προσφέρουμε «μασημένη τροφή» για να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα και αδιαφορεί επιδεικτικά, τότε η άγνοια δεν τον δικαιολογεί πλέον. Ούτε η οκνηρία. Δεν επιθυμεί ο κ. Υπουργός να λύσει ούτε τα προφανή και εύκολα (επεξεργασμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ζητήματα. Εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα αντιγράψει την εν λόγω τροπολογία και θα την παρουσιάσει σαν δικό του πόνημα!

Αναρωτιόμαστε μόνο, αν ο αγροτικός κόσμος, μετά από αυτά τα επανειλημμένα δείγματα αδιαφορίας ακόμη και για τα απλά ζητήματα, μπορεί να περιμένει υπομονετικά-όπως και ο Υπουργός-για επερχόμενες αλλαγές».

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Ο κ. Αραχωβίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παριστάνουν πλέον τους δήθεν προστάτες των Κτηνοτρόφων, όταν μάλιστα τα 4,5 χρόνια που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας αγνόησαν επιδεικτικά και επανειλημμένα τον εν λόγω κλάδο με τις γνωστές σε όλους καταστρεπτικές συνέπειες.

Διερωτόμαστε λοιπόν, αν ήταν όλα τόσο απλά όσο η κατάθεση μιας τροπολογίας, γιατί δεν τη νομοθέτησαν τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση; 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με ψέματα και μικροπολιτικά, αντιπολιτευτικά τεχνάσματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απραξία τους και την αδιαφορία τους.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη ότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε δεν απερρίφθη «επί της ουσίας» αλλά απερρίφθη ως «απαράδεκτη» αφού προέρχεται από τη Βουλή και προξενεί δημοσιονομικό κόστος. Του προτείνουμε να ξαναδιαβάσει τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, να ασχοληθεί σοβαρά και όχι επιπόλαια με τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου - για πολλά από τα οποία είναι o ίδιος αποκλειστικά υπεύθυνος - και να σταματήσει να εμπαίζει τους κτηνοτρόφους όπως ακριβώς έκανε και όσο ήταν Υπουργός.

Επίσης, συνιστούμε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου να ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα, να μην παρασύρεται και αντιγράφει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεργαστεί ουσιαστικά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρξει ένας καλοπροαίρετος και παραγωγικός διάλογος. Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ενημερώνω ότι έχω επιληφθεί προσωπικά, το εξετάζω και θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση, όπως άλλωστε έχω πράξει τους τελευταίους τρεις μήνες για πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών».

Νεότερη ενημέρωση

Συνέχεια στην κόντρα ήρθε να δώσει το μεσημέρι της Τρίτης 29/10 ο Στ. Αραχωβίτης, εκδίδοντας ανακοίνωση-απάντηση, όπου αναφέρει ότι:

«Πάει πολύ να μάς κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που το 2015 παρέδωσαν τα εργαστήρια χωρίς αντιδραστήρια, τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, τα ταμεία άδεια και τη χώρα χρεοκοπημένη! Αρκετά πια. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώ έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, άφησε 36 δισεκατομμύρια στα ταμεία, έβαλε τάξη στις πληρωμές των αγροτών και των κτηνοτρόφων και εκκαθάρισε οφειλές από το 2007(!), δεν κατάφερε να λύσει ό,τι αυτοί κατέστρεφαν επί 40 χρόνια. Ας καταλάβουν καλά ότι τώρα έχουν ακέραια την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ακόμα και για την διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, όπου εμείς χαράξαμε τη γραμμή της χώρας και χτίσαμε συμμαχίες ως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ευθύνη των αποτελεσμάτων.

Επί της ουσίας, απορούμε πώς ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός υπουργός δεν γνωρίζει ότι οι βουλευτικές τροπολογίες είθισται να μην ακολουθούν τη διαδικασία που ακολουθούν οι υπουργικές. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο,  η κίνησή μας θα έπρεπε να εκληφθεί ως βοηθητική για την επίλυση του προβλήματος των κτηνοτρόφων.

Αν επιλέγει ο ίδιος να μην δεχθεί τη βοήθεια, η ευθύνη των επιλογών είναι όλη δική του. Πολλώ δε μάλλον, όταν σε ένα νομοσχέδιο που αναδείχθηκε σε «πλυντήριο» επιχειρηματικών συμφερόντων και που κάθε άρθρο του ήταν και μια εξυπηρέτηση μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών, δε βρέθηκε χώρος για να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό. Ας μην ψάχνει στον ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει τις δικές του αδυναμίες και επιλογές!

Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος βγάζει τα συμπεράσματά του για το Υπουργείο και την κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από τον χρόνο που διέθεσαν να αναφερθούν σε αυτόν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις τους».

29 October 2019
Banner
Banner