Κόκκινη σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» στα σφάγια και σαφάρι ελέγχων ενόψει Πάσχα

16 March 2018

Κόκκινη σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» στα σφάγια και σαφάρι ελέγχων ενόψει Πάσχα

Την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό την διαφάνεια στη αγορά και προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ για διαφάνεια της αγοράς κρέατος ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, η οποία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε129 (ερυθρό ALURA), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»

«Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4492/2017 για την “διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις” οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα προστατευτούν από παράνομες Ελληνοποιήσεις, θα διασφαλιστεί το εισόδημά τους και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εγγυημένα την ελληνική προέλευση του κρέατος στην αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, μνημονεύοντας ένα νόμο για τον οποίο όλοι αναμένουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής (αναφερόμαστε στην αναγραφή προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή) προκειμένου να είναι καλυμμένοι οι εμπλεκόμενοι και να μην είναι εκτεθειμένοι σε… παντοίους κινδύνους. Οι λεπτομέρειες αναμένονται ακόμη…

16 March 2018
Banner