Κόκκαλης: «Νομοσχέδιο – τομή για τις ελληνοποιήσεις»

02 October 2017

Κόκκαλης: «Νομοσχέδιο – τομή για τις ελληνοποιήσεις»

Τομή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.

Από την Αιτωλοακαρνανία όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι «Ο νόμος αυτός θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις καθώς τα κρεοπωλεία θα υποχρεούνται να αναφέρουν σε ποια χώρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σφάχτηκε το κρέας. Για το γάλα που αρμέχθηκε, σε ποια χώρα έγινε η παστερίωση και σε ποια η συσκευασία». Με τον τρόπο αυτό, είπε, «ικανοποιείται το επί εικοσαετία αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων για ταυτότητα στο κρέας και στο γάλα».

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι οι ελληνοποιήσεις δεν είναι ένα τεχνικό θέμα που μπορείς να το επιλύσεις απλώς με ένα νόμο, πολύ περισσότερο που αυτός ο νόμος δεν στοχεύει να κλείσει όλες τις «τρύπες» που υπάρχουν στο σύστημα «από τον στάβλο στο πιάτο». Εκτός αν το ΥΠΑΑΤ έχει πράγματι ένα πιο συνολικό σχέδιο που θα το ξετυλίξει σιγά-σιγά, κάτι το οποίο πάντως δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εξακολουθεί να κάνει σχετικές δηλώσεις χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι στη διαδρομή «από τον στάβλο στο πιάτο», αυτό το «πιάτο» δεν είναι μόνο της νοικοκυράς, αλλά και το πιάτο της ταβέρνας. Του οποίου το περιεχόμενο τι χρώματος σημαία θα έχει;…

Κατά τα λοιπά, ο υφυπουργός στη διάρκεια της περιοδείας του συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Πρόεδρο και εκπροσώπους του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον τοπικό Τύπο.

Ο κ. Κόκκαλης για το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών ανέφερε πως το αίτημα (της Αιτωλοακαρνανίας) για το Kalamata olives είναι νόμιμο και θα υπάρξει δίκαιη λύση αφού ακουστούν όλες οι πλευρές. Σημείωσε πως «σκοπός του Υπουργείου είναι να σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα». Μίλησε για το νέο μοντέλο- αγρότη «τον πραγματικό παραγωγό, πιστοποιημένο, εκπαιδευμένο, επιχειρηματία, που θέλει να ασχοληθεί με τη γη». «Ο νομός έχει πολλά προβλήματα και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτούς ήρθαμε να ακούσουμε, γνωρίζουμε τα προβλήματα που παραλάβαμε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε».

Ερωτώμενος για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα πιστωθεί ένα μεγάλο μέρος τους στο τέλος του Οκτώβρη, ο κ. Κόκκαλης το επιβεβαίωσε και ανέφερε πως «το Υπουργείο φέτος δια του ΟΠΕΚΕΠΕ εξόφλησε όλες τις εκκρεμότητες από το 2009 (εξισωτική, βιολογική, νιτρορύπανση) και έβαλε τάξη στην αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για την πληρωμή των ενισχύσεων».

Σε ότι αφορά στους επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών είπε πως θα απορροφηθούν σίγουρα σε ποσοστό 30- 40% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συνολικής απορρόφησης τους για όλη τη χώρα. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα κυβερνητικές ανακοινώσεις για σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στα κόκκινα δάνεια των αγροτών και ιδίως σε αυτά που σχετίζονται με το «κακό» κομμάτι της αγροτικής τράπεζας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε πως «το Υπουργείο ενισχύει τη συμμετοχή στις Ομάδες Παραγώγων με φορολογικά κίνητρα αναφέροντας πως πριν ένα μήνα εκδόθηκε η εγκύκλιος για το πιστωτικό ΦΠΑ, σοβαρό θέμα που απασχολεί για ίδιους τους συνεταιρισμούς και όσους ανθρώπους συναλλάσσονται με αυτούς».

Σε ερώτηση για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ανέφερε πως «η Κυβέρνηση εμμένει στις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου». Επεσήμανε πως η Αιτωλοακαρνανία όπως και η Θεσσαλία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στις Περιφέρειες και ζήτησε τη συναίνεση της Δυτικής Ελλάδας στο να στηριχτεί η Θεσσαλία για τις αναγκαίες υποδομές για το νερό.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός εγκαινίασε στην Κατούνα, το νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Δημητριακών Αιτωλοακαρνανίας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου παραβρέθηκαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές από όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το εκκοκκιστήριο βάμβακος στην ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Επισκέφθηκε επίσης το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, συνομίλησε με μέλη του νεοσύστατου Δ.Σ. και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο Νεοχώρι πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Τέλος επισκέφθηκε τις περιοχές του Ξηρομέρου , του Αγρινίου και των Οινιάδων.

02 October 2017
Banner