Β. Κόκκαλης: Η καινοτομία το μυστικό επιτυχίας στα τρόφιμα

15 October 2018

Β. Κόκκαλης: Η καινοτομία το μυστικό επιτυχίας στα τρόφιμα

Είναι επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στην Ημερίδα, «Εξελίξεις στον τομέα των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών» με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στο χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός, ανέφερε:

«Ο κλάδος τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με ισχυρή παρουσία στις Ευρωπαϊκές αγορές και εκπροσώπηση από μεγάλο αριθμό εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους έχουν προσφερθεί από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, πολλές από αυτές να βραβευθούν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν καταφέρει να καινοτομήσουν και να διαφοροποιηθούν, τόσο από άποψη προϊόντος, αλλά και συσκευασίας, με προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα θαλασσινά, τα επεξεργασμένα κρέατα, την μπύρα και το κρασί.

Με βάση τις παγκόσμιες τάσεις «Μεσογειακής Διατροφής» και την ραγδαία αύξηση της ζήτησης στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, είναι πλέον επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες αγρότες, φαίνεται ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου παραγωγής τους, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Οι Έλληνες παραγωγοί που επιχειρούν, βελτιώνουν τα προϊόντα τους, αξιοποιούν την παράδοση, εκσυγχρονίζουν τον τρόπο παραγωγής και το εμπόριο, ενσωματώνουν την καινοτομία. Τελικά επιτυγχάνουν επειδή προσπαθούν και καινοτομούν. Πράγματι, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούμε για το σκοπό αυτό, να παραγάγουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, προωθεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα ως ΥπΑΑΤ αντιλαμβανόμενοι την αξία του αγρο-διατροφικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, οι ενέργειες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις αγορές τρίτων χωρών, αποτελούν πολύτιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου».

«Σημαντική η συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κόκκαλης παραβρέθηκε επίσης στη σημερινή εκδήλωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός επεσήμανε πως ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με στήριξη των επιχειρήσεών τους και των «γυναικείων» συνεταιρισμών, την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, το καινοτομικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητά τους.

Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός:

«Στις 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, τιμώντας τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία. Η γυναίκα της υπαίθρου στηρίζει την ελληνική οικογένεια, αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες που συνεπάγεται η αγροτική παραγωγή, καλούμενη παράλληλα να ανταποκριθεί εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους της. Η οικονομική κρίση επέβαλε την επιστροφή πολλών νέων ζευγαριών στην επαρχία και την αγροτική παραγωγή, έπειτα από πολλά χρόνια αποχής και εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα.

Ο Β. Κόκκαλης μαζί με την Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη

Η στήριξη μέσα από προγράμματα νέων αγροτών, η προώθηση προϊόντων του αγροτικού τομέα, είναι δράσεις που στηρίζουν τους νέους και προσφέρουν κίνητρα για να συνεχίσουν. Ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με στήριξη των επιχειρήσεών τους και των «γυναικείων» συνεταιρισμών, την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, ενισχύοντας την δημιουργικότητα, το καινοτομικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητά τους. Η γυναίκα αγρότισσα είναι κοιτίδα πολιτισμού, με ρόλο κλειδί στην παραγωγή, τη χρησιμοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων, συνεισφορά μη αναγνωρισμένη παγκοσμίως, στην επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, απαιτούν την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών αγροτισσών σε ότι αφορά την ασφαλιστική και εργασιακή τους κατοχύρωση, τη συνδικαλιστική και επιχειρηματική τους δράση στις αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ενώσεις. Επομένως, η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελληνίδας αγρότισσας δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικής, είναι ζήτημα ουσίας όχι μόνο για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και για την ανάπτυξή της.

Η εικόνα της Ελληνίδας αγρότισσας είναι έντονα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας, για την στωικότητα και την υπομονή με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες. Η προσφορά της και η αξία της είναι αδιαμφισβήτητες».

15 October 2018
Banner
Banner