Κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον για την υπόθεση Μαρινόπουλου

13 July 2016

Κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον για την υπόθεση Μαρινόπουλου

Έργο που κόβει… πολλά εισιτήρια στο ελληνικό Κοινοβούλιο κοντεύει να γίνει η υπόθεση Μαρινόπουλου και οι συνέπειες της αίτησης υπαγωγής του ομίλου στο Άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Εν αρχή ην… ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος που κατέθεσε την Πέμπτη 7/7, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη ζημία που υπέστησαν οι αγρότες-παραγωγοί, προμηθευτές της εταιρείας Μαρινόπουλος. Ο κ. Βλάχος ρωτούσε τον υπουργό: α) ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου οι αγρότες αυτοί να μη συμπεριλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τα εισοδήματα που ποτέ δεν έλαβαν από τον όμιλο Μαρινόπουλου, και β) αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων των αγροτών προμηθευτών της αλυσίδας, μέχρι να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι άγνωστο πότε και τι θα απαντήσει ο υπουργός, όμως τη Δευτέρα 11/7 κατατέθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση, αυτή τη φορά από τον Ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος αναφέρεται στο πρόβλημα των εργαζομένων του ομίλου Μαρινόπουλος. Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Εργασίας: α) Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και κατ’ επέκταση και οι οικογένειές τους θα μείνουν στο δρόμο και στην απόγνωση; Επειδή από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) με ποιο τρόπο θα τους καταβληθούν; Επίσης, «αφού η καταστροφή είναι δεδομένη το μόνο που απέμεινε να γίνει, κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθό, είναι να ανακληθούν οι όποιες μεταβιβάσεις παγίων, να εκποιηθούν για να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων κατά τη σειρά που προβλέπεται για τους πιστωτές και να φτάσει γρήγορα η υπόθεση στη Δικαιοσύνη». β) «Για ποιο λόγο την περίοδο που η επιχείρηση μεσουρανούσε, ο υπέρμετρος και χωρίς κανένα έλεγχο δανεισμός, διόγκωσε τη ζημιά; Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που ενώ γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος συνέχισαν να δανείζουν τον συγκεκριμένο όμιλο; Θα απαντήσετε στους χιλιάδες εργαζομένους του ομίλου που αυτή τη στιγμή είναι μετέωροι, για το πού πήγαν τα κεφάλαια, γιατί δεν πληρώνονταν εγκαίρως οι προμηθευτές, αν έγινε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης για εκβιασμό των μεγάλων ή μικρών προμηθευτών, αν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για τραπεζικές εξυπηρετήσεις;»

Τέλος, ήρθε χθες και… τρίτωσε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αφού με ημερομηνία Τρίτη 12/7 κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών και ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων – ΑΝ.ΕΛ. Με τη δική του ερώτηση ο κ. Καμμένος αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει στην κατοχή της ένα fund στο Qatar με τεράστια ακίνητη περιουσία, αν και στην Ελλάδα φαίνεται να έχει στην κατοχή της ένα πολύ μικρό μέρος της ακίνητης περιουσίας ύψους 750 εκ. ευρώ που είχε το 2010. «Την ώρα που 12.500 εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, η οικογένεια Μαρινόπουλου αξιοποίησε πλήρως το χρόνο που της δόθηκε (με τη συνενοχή όλων) προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της. Γεννιούνται γενικότεροι προβληματισμοί για την ελληνική επιχειρηματικότητα και κάποια παράδοξα του καπιταλισμού στη χώρα μας, όπως το σύνηθες φαινόμενο να πτωχεύουν εταιρείες και την ίδια στιγμή οι μέτοχοι να είναι πλούσιοι. Κανένας εργαζόμενος, πιστωτής, το Δημόσιο και τα Ταμεία δεν πρόκειται να προστατευθούν από το Άρθρο 99, παρά μόνο οι ιδιοκτήτες. Η καταστροφή είναι μη ανατρέψιμη. Οι μεταβιβάσεις παγίων πρέπει να ανακληθούν και να εκποιηθούν για να καλύψουν τμήμα των υποχρεώσεων με τη σειρά που προβλέπεται για τους πιστωτές προκειμένου να πάρει η υπόθεση μια κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά ορθή τροπή και να φτάσει σύντομα στη Δικαιοσύνη». Κατόπιν αυτών, ο κ. Καμμένος ρωτά τον υπουργό:

«- Θα προβείτε σε ενδελεχή έλεγχο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των μετόχων, συγγενών πρώτου βαθμού καθώς και άλλων παρένθετων φυσικών και νομικών προσώπων της Μαρινόπουλος Α.Ε.;

- Προτίθεστε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες υπό πτώχευση εταιρίες;

- Έχουν διερευνηθεί ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων από το 2008-2014, σχετικά με χαριστικές δανειοδοτήσεις μετά από πολιτική παρέμβαση;»

Ερωτήσεις και προβληματισμούς κατόπιν εορτής, θα χαρακτήριζε κανείς όλα τα παραπάνω, και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Παρ’ όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον πότε και τι θα απαντήσουν οι ερωτώμενοι υπουργοί (στις Επίκαιρες Ερωτήσεις οι απαντήσεις πρέπει να είναι προφορικές), για μια υπόθεση που από όπου κι αν την πιάσεις δεν έχει ούτε εύκολες ούτε δημοφιλείς απαντήσεις.

 

13 July 2016
Banner
Banner