Τα «Κίνητρα για νέες φάρμες μαύρου χοίρου» σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς Βορίδη, Γεωργιάδη

19 October 2020

Τα «Κίνητρα για νέες φάρμες μαύρου χοίρου» σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς Βορίδη, Γεωργιάδη

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, και Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, κατατέθηκε στη Βουλή με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου για την εκτροφή μαύρου χοίρου στην Ελλάδα.

Την Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απ. Αβδελάς (Α ́ Θεσσαλονίκης) και Κων. Χήτας (Β ́ Θεσσαλονίκης) και τιτλοφορείται «Κίνητρα για φάρμες μαύρου χοίρου».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τέθηκαν, γενικότερα, αναπτυξιακά θέματα για τον πρωτογενή τομέα και ζητήθηκε από την Πολιτεία να θεσπιστούν μέτρα και κίνητρα για τη δημιουργία νέων μονάδων εκτροφής μαύρου χοίρου, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε., που επιδοτούν τις νέες φάρμες, σε ποσοστό έως και 120%».

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Αβδελάς – Χήτας, κρίνεται αναγκαίο, λόγω του ότι η χρονική συγκυρία είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ, να αναδειχθεί η ντόπια φυλή μαύρου χοίρου, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Επιβεβλημένη, τέλος, είναι η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας ενός συστήματος διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα νοθείας και να σερβίρεται στον καταναλωτή άλλο κρέας, αντί μαύρου χοίρου.

Τούτων λεχθέντων, η Ερώτηση που απευθύνεται στους δύο υπουργούς είναι: «Προτίθεσθε στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, να θεσμοθετήσετε κίνητρα δημιουργίας φάρμας μαύρων χοίρων, καθώς επίσης, να επιδοτήσετε και τους ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτροφής μαύρων χοίρων, ούτως ώστε, το εν λόγω ζωικό προϊόν να γίνει πιο ανταγωνίσιμο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο προϊόν άλλων χωρών και να διασφαλιστεί, έτσι, η γνησιότητα και η αυθεντικότητά του;»

19 October 2020
Banner
Banner