Άδωνις Γεωργιάδης: «Καταφέραμε να δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή»

06 April 2023

Άδωνις Γεωργιάδης: «Καταφέραμε να δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή»

Την... καθιερωμένη εβδομαδιαία επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ έκαναν σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Στόχος να προωθήσουν το «καλάθι του νοικοκυριού» και ειδικότερα τα προϊόντα που προστέθηκαν για το Πάσχα.

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής όπως είδατε γιατί οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός. «Το οποίο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος με μέσο όρο πληθωρισμό περίπου 15% στα τρόφιμα και στο κρέας παραπάνω από 20%. Άρα, νομίζω ότι βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος».

Ερωτηθείς για τις τιμές των αμνοεριφίων και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης με την ΕΡΤ1 ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:  

«Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω διάφορες δηλώσεις από κτηνοτρόφους και από παράγοντες της αγοράς. Σε πολλά δελτία ειδήσεων και στο δικό σας, υπολογίσατε φέτος το αρνί και το κατσίκι να ξεπεράσει τα 13, τα 14 και τα 15 ευρώ.

Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Βρισκόμαστε στον Γαλαξία, είναι η δεύτερη αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά τον Μασούτη. Και εδώ η τιμή είναι 9,90 όπως και στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90. Άρα, όποιος θέλει να πάρει κρέας για το Πάσχα σε τιμή η οποία είναι προσιτή, πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες τιμές σαν τις περσινές.

Αν σκεφτείτε ότι έχει μεσολαβήσει μια χρονιά πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 15% και  στο κρέας πάνω από 20%, αυτό είναι μία επιτυχία. Διότι πετύχαμε αυτό το μεγάλο πληθωρισμό, για τους συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να το αποσοβήσουμε και να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Το ότι καταφέραμε να τους δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή, γιατί σας φαίνεται κακό; 

Το ότι μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν ή το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους.

Όμως ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης ήταν να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Να προστατεύσουμε τον πολύ κόσμο και πετύχαμε τις περσινές τιμές χωρίς διατίμηση. Δηλαδή, συγγνώμη, όταν ανεβαίνει η τιμή μάς βρίζετε, όταν δεν ανεβαίνει η τιμή πάλι μας βρίζετε;

Όταν μίλησα με τους κτηνοτρόφους προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης μου είπαν ότι θεωρούν την τιμή αυτή, δηλαδή τα 10 ευρώ, υπερβολική, ότι τους καταστρέφει κλπ. Τους έδειξα δικά τους τιμολόγια που έσφαζαν στα 7 και στα 7,30 ευρώ πριν από μία εβδομάδα για εξαγωγή στην Ιταλία. Δεν κατάλαβα, γιατί μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ιταλία και δεν μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ελλάδα;  Μου είπαν ότι στην Ιταλία πουλάγανε με ζημιά. Και τους είπα, γιατί αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά στην Ιταλία και δεν αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά και στην Ελλάδα; Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει ψυχή δηλαδή;»

06 April 2023
Banner
Banner