Κίνδυνοι για τον αγροδιατροφικό τομέα από την ΤΤΙΡ

15 May 2015

Κίνδυνοι για τον αγροδιατροφικό τομέα από την ΤΤΙΡ

Ακάθεκτες συνεχίζουν το έργο τους για την μεγάλη Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι επιτροπές που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερο αναπτύσσονται στην Ε.Ε. κινήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που εν πολλοίς θεωρείται ότι εμπερικλείει κινδύνους για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
Σήμερα φαίνεται πως η δίχρονη διαδικασία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Μετά από 9 γύρους συζητήσεων (ο τελευταίος διεξήχθη στις 20-24 Απριλίου στη Νέα Υόρκη) θεωρείται ότι τα πράγματα είναι ώριμα ώστε να μπουν στην τελική φάση κι έτσι αναμένεται η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι στις 28 Μαΐου πρόκειται να εκφέρει την οριστική άποψή της η Επιτροπή Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. και να έρθει το θέμα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.
Αν και οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται μακριά από τη δημοσιότητα, το παρήγορο είναι ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Έτσι τουλάχιστον ίσως αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τους όρους αυτής της Διατλαντικής Συμφωνίας που αναμένεται να φέρει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που διεξάγεται το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., και όχι μόνο.
Περισσότερα στο Meat News, τ.27, που κυκλοφορεί

15 May 2015
Banner
Banner