Δυσαρέσκεια της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος για τις καθυστερήσεις στα σύνορα μετά το Brexit

20 January 2021

Δυσαρέσκεια της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος για τις καθυστερήσεις στα σύνορα μετά το Brexit

Προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές με την Ευρ. Ένωση εντόπιζαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2021 οι επιχειρήσεις της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος, περιγράφοντας μια κατάσταση καθυστερήσεων στα τελωνεία.  

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Βρετανική Ένωση Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος (ΒΜΡΑ), έλαβε πολλές κλήσεις από μέλη της, για προβλήματα καθυστερήσεων που αντιμετώπισαν στα σύνορα. Η ΒΜΡΑ προειδοποίησε ότι αυτά τα προβλήματα προκαλούν σοβαρή και συνεχή απώλεια στους όγκους συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εξαγωγικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thepigsite, το νωπό κρέας είναι από τα πλέον ευπαθή προϊόντα και κάθε ώρα που ένα φορτίο καθυστερεί, αυξάνει την πιθανότητα να μειωθεί η τιμή της παραγγελίας, να ακυρωθεί και να επιστραφεί ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, να απορριφθεί και να καταλήξει στη χωματερή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βιομηχανία κρέατος εντοπίζει σοβαρό πρόβλημα και ζητά τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του συστήματος εκτελωνισμού. «Το υφιστάμενο σύστημα είναι κατάλοιπο του προηγούμενου αιώνα και είναι ακατάλληλο. Δεν σχεδιάστηκε για να μπορεί να καλύψει την ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα που χτίσαμε τα τελευταία 40 χρόνια» περιγράφει ο Νικ Άλεν, επικεφαλής της BMPA υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στο σύστημα, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα το εμπόριο με την Ε.Ε., για το οποίο οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του thepigsite, ένα παράδειγμα για την αποτυχία του συστήματος είναι το ζήτημα της ομαδοποίησης προϊόντων (μικρές αποστολές συγκεκριμένων μικτών προϊόντων που ομαδοποιούνται σε ένα μεγάλο φορτίο). Περισσότερο από το 40% των συναλλαγών της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος με την Ε.Ε. αποστέλλεται με αυτόν τον τρόπο (ενδεικτικά εδώ). Κι έτσι οι μεταποιητές κάνουν μικρότερες, καθημερινές παραδόσεις μεγάλου εύρους προϊόντων υψηλής αξίας, σε συσκευασία λιανικής, σε πολλαπλούς πελάτες στην Ε.Ε. Από όσα λέει ο Άλεν της ΒΜΡΑ, το νέο σύστημα εκτελωνισμού μετά το Brexit για προϊόντα κρέατος είναι περίπλοκο και ξεπερασμένο. Στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί καθυστερήσεις στα απλά φορτία ενός προϊόντος, και στη χειρότερη σημαίνει ότι τα ομαδοποιημένα φορτία δεν είναι πλέον βιώσιμα για αποστολή. Μάλιστα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη σταματήσει να παραλαμβάνουν ομαδικά φορτία. «Εάν τα σούπερ μάρκετ στην Ε.Ε. δεν μπορούν να παραλάβουν προϊόντα με τον τρόπο που χρειάζονται, αυτό το εμπόριο απλώς θα χαθεί καθώς οι πελάτες στην Ε.Ε. εγκαταλείπουν τους Βρετανούς προμηθευτές τους και αναζητούν αλλού προϊόν. Στα μέλη μας έχει ήδη ειπωθεί από τους πελάτες τους στην Ε.Ε. ότι θα ψάξουν προμηθευτές στην Ισπανία και την Ιρλανδία στο εξής».

20 January 2021
Banner
Banner