Κατερίνα Μπράλιου: Θέτουμε τα υψηλότερα στάνταρτ εκπαίδευσης

13 September 2016

Κατερίνα Μπράλιου: Θέτουμε τα υψηλότερα στάνταρτ εκπαίδευσης

Η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής σχολής εκπαίδευσης στο κρέας αντικειμενικά δημιουργεί νέα δεδομένα στον τομέα και προκαλεί το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. H κυρία Κατερίνα Μπράλιου, marketing manager της MEAT PRO, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News δίνει αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών και τονίζει ότι η Σχολή ήρθε να καλύψει ένα κενό στην ποιοτική εκπαίδευση γύρω από το κρέας.

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, Τ.41, Σεπτέμβριος 2016

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

 

Meat News: Κυρία Μπράλιου, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως η ίδρυση μιας σχολής κρέατος.

Κ. Μπράλιου: Ενώ το κρέας αποτελεί τεράστιο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και εστίασης στη χώρα μας, παρόλα αυτά, αν προσέξετε, η εξειδικευμένη εκπαίδευση με βάση αυτό το υλικό ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένη, για να μη πω, ανύπαρκτη σε επίπεδο πάντα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ακριβώς αυτό το κενό στην ποιοτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση κρεοπωλών, μαγείρων, chefs αλλά και του ευρύτερου κοινού ήρθε να καλύψει η MEAT PRO.

 

Meat News: Η MEAT PRO είναι η πρώτη ιδιωτική σχολή στο χώρο του κρέατος. Μπορείτε να μας πείτε σε ποια πρότυπα στηρίχτηκε η δομή και η οργάνωση των σπουδών σας;

Κ. Μπράλιου: Η πρώτη ιδιωτική σχολή στο χώρο του κρέατος έχει θα έλεγε κανείς εξ’ ορισμού την υποχρέωση να θέσει τα υψηλότερα standards εκπαίδευσης. Και αυτό έχουμε κάνει. Η οργάνωση και η δομή των σπουδών μας έχει στηριχθεί στα πρότυπα των μεγαλύτερων αντίστοιχων σχολών του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Γαλλίας και της Δανίας, χώρες με τεράστια παράδοση στο μοσχάρι και στο χοιρινό αντίστοιχα. Η αποκλειστική συνεργασία μας με τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία μοσχαρίσιου κρέατος στην Ευρώπη - την εταιρεία BIGARD, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικού υλικού με τους συμβούλους της BIGARD, αλλά και η συνεργασία μας με την διάσημη σχολή The Danish Meat College της Δανίας, η οποία λειτουργεί και συμβουλευτικά σε ζητήματα προγράμματος σπουδών, αποτελούν βασικούς πυλώνες στους οποίους έχει στηριχθεί το πρόγραμμα σπουδών.

Μια γεύση του προγράμματος έχουν ήδη πάρει οι σπουδαστές μας από το πρώτο σεμινάριο που έγινε πάνω στις γαλλικές κοπές μοσχαρίσιου κρέατος, από τον Γάλλο καθηγητή κρεοπώλη Bernard Chavanel στις 27/6-1/7/2016. Αυτή η σύνδεσή μας με τις καλύτερες σχολές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με το υψηλότατο ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών μας, την πρακτική εμπειρία τους στον τομέα του ο καθένας και τις υπερσύγχρονες πραγματικά εγκαταστάσεις μας, αποτελούν εχέγγυα για την «Αριστεία» που είναι η βασική μας αξία ως Σχολή.

 

Meat News: Δώστε μας μερικές περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών και τα τμήματα της Σχολής.

Κ. Μπράλιου: Στη MEAT PRO έχουμε επικεντρωθεί σε τρεις εκπαιδευτικές ενότητες: στο Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης (Basic), το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης (Advanced) και τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια με βάση το κρέας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης (Basic) μπορεί κάποιος από το μηδέν να σπουδάσει κρεοπώλης. Αποκτά εξειδίκευση στον τομέα του τεμαχισμού και μαθαίνει στην πράξη στο υπερσύγχρονο εργαστήριο κρεάτων MEAT PRO Lab. Εκπαιδεύεται ολοκληρωμένα στο επάγγελμα του κρεοπώλη, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Με αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε στη δημιουργία επαγγελματιών με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητες τους. Η φοίτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πρωινά ή βραδινά μαθήματα, περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, καθώς και πρακτική εξάσκηση σε κρεοπωλείο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν γενικά με την κοπή κρέατος, να ανοίξουν δικό τους κρεοπωλείο ή να εργαστούν ως υπάλληλοι σε κρεοπωλεία και super market.

Στο Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης ενώνουμε τις δυνάμεις μας με καταξιωμένους καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου και δημιουργούμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης για κρεοπώλες, μαγείρους και chef. Στο συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων οι σπουδαστές εξειδικεύονται στην κοπή του κρέατος, γνώση που αποτελεί την απόλυτη βάση για άριστο μαγειρικό αποτέλεσμα. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αυτό, οι σπουδαστές θα έχουν εξειδικευθεί και εξασκηθεί πρακτικά: στις ειδικές κοπές όλων των ειδών κρέατος, στην προετοιμασία εξειδικευμένων παρασκευασμάτων, στην παρασκευή μαρινάδων για εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, στην οργάνωση και λειτουργία της «ζεστής γωνιάς» στο κρεοπωλείο. Το πρόγραμμα διαρκεί 5 εβδομάδες (125 ώρες) και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής MEAT PRO.

Στα Σεμινάριά μας, παρακολουθούμε έμπειρους σεφ και κρεοπώλες να κόβουν και να μαγειρεύουν κρέας μπροστά στα μάτια μας. Η διαδικασία εκμάθησης γίνεται εύκολη υπόθεση. Η θεματολογία των σεμιναρίων ποικίλλει, καλύπτοντας τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Τα σεμινάριά μας απευθύνονται από ερασιτέχνες της κουζίνας και food bloggers μέχρι έμπειρους σεφ, μαγείρους και κρεοπώλες.

 

Meat News: Υπάρχει ανταπόκριση μέχρι σήμερα; Πώς υποδέχτηκε η αγορά του κρέατος την ίδρυση της Σχολής;

Κ. Μπράλιου: Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σχολή αυτή στηρίζεται και ξεκινά από έναν πυρήνα ανθρώπων που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αγορά και τις πραγματικές της ανάγκες. Το όραμα μας είναι πολύ δυνατό, η επένδυση σε υποδομές και συνεργάτες τεράστια, αλλά σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτό που δημιουργεί την εμπιστοσύνη είναι η Γνώση πάνω στο Κρέας. Και αυτή ακριβώς τη γνώση θέλουμε να περάσουμε στους σπουδαστές μας.

 

Meat News: Ποια είναι η σχέση της Σχολής σας με τις υπάρχουσες κρατικές σχολές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η φοίτηση σε αυτές οδηγεί σε πτυχίο;

Κ. Μπράλιου: Η σχέση μας είναι, καταρχάς, σχέση σεβασμού απέναντι σε όσα έχουν αυτές οι σχολές προσφέρει στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς κονδύλια που να επιτρέπουν τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και σε υλικό καθώς και τη δυνατότητα πρόσληψης περισσότερων καθηγητών για να στελεχωθούν τμήματα που θα εξυπηρετούσαν τη ζήτηση.

H MEAT PRO είναι πλέον ο πρώτος ιδιωτικός φορέας εκπαίδευσης που πιστεύει ότι το επάγγελμα του κρεοπώλη αξίζει να τοποθετηθεί σε υψηλότερο επίπεδο και ακριβώς εκεί στοχεύουμε.

13 September 2016
Banner
Banner