Κατάργηση της ετικέτας προέλευσης ψήφισε η Βουλή στις ΗΠΑ

21 July 2015

Κατάργηση της ετικέτας προέλευσης ψήφισε η Βουλή στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την απομάκρυνση της ετικέτας με τη χώρα προέλευσης (COOL) στο βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο που πωλούνται στις ΗΠΑ, ελπίζοντας έτσι να αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά και το Μεξικό.

Η απόφαση της Βουλής έρχεται ως αποτέλεσμα αποφάσεων του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου που θεωρούν ότι η επισήμανση προέλευσης δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των ζώων που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό. Η τελευταία ελήφθη τον περασμένο Μάιο και ως αποτέλεσμά της οι δυο χώρες αναζητούσαν αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ που αποτιμώνται σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Η απόφαση της Βουλής ήταν επιβεβλημένη για να μην τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα αντίποινα. Το επόμενο στάδιο είναι η σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία.

Το 2014 εισήχθησαν στις ΗΠΑ πάνω από 2 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδή από τον Καναδά και το Μεξικό και σχεδόν 5 εκατομμύρια χοίροι από τον Καναδά. Οι συσκευαστές κρέατος των ΗΠΑ προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στα εισαγόμενα κρέατα όχι επειδή οι καταναλωτές δεν προτιμούν τα προϊόντα αυτά, αλλά επειδή η τήρηση των απαιτήσεων της COOL αυξάνει το κόστος και την ταλαιπωρία. Μάλιστα μια έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας προς το Κογκρέσο σημειώνει ότι τα τυχόν οφέλη από την εφαρμογή αυτής της απόφασης είναι υποδεέστερα από το κόστος που επιφέρει η σήμανση της χώρας προέλευσης.

21 July 2015
Banner
Banner