Τις καταγγελίες για εξαγωγή νοθευμένης «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» στη Γερμανία διερευνά εδώ και 10ήμερο ο ΕΛΓΟ

22 March 2021

Τις καταγγελίες για εξαγωγή νοθευμένης «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» στη Γερμανία διερευνά εδώ και 10ήμερο ο ΕΛΓΟ

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διακίνηση τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στην αγορά της Γερμανίας, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι ο Οργανισμός έχει άμεσα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Όπως ενημερώνει ο ΕΛΓΟ:

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε  εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος,  η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προστατεύει τα Ελληνικά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα σε εθνικό-ενωσιακό επίπεδο και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που  προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Νωρίτερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

«Πρώτιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ. 

Προϊόντα τα οποία διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και διασφαλίζουν υψηλές τιμές για τους παραγωγούς μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, διεξάγουν συνεχείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων καθώς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας - κατά πάγια πρακτική - δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έθιξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης και Ολ. Τελιγιορίδου (υπουργός και υφυπουργός ΑΑ&Τ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ), όταν έφεραν Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα.

Η Ερώτηση, με ημερομηνία 19/3/2021, έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πλείστα δημοσιεύματα για τον εντοπισμό και την απόσυρση στη Γερμανία μεγάλων ποσοτήτων λευκού τυριού που πουλιόταν σαν Φέτα ΠΟΠ κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσότητες αυτές λευκού τυριού,που είχαν διοχετευτεί στο λιανεμπόριο και πωλούνταν ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γερμανίας,αποσύρθηκαν μετά από καταγγελίες γιατί δεν συμμορφώνονταν με της προδιαγραφές του ΠΟΠ φέτα και ήταν παρασκευασμένες από αγελαδινό γάλα σε υψηλό δε ποσοστό (50% έως και 80%). Πρόκειται δηλαδή για περίπτωση νοθείας του ΠΟΠ Φέτα, αναφέρεται δε ότι η εξαχθείσα νοθευμένη ποσότητα  ανήκει σε ελληνική γαλακτοβιομηχανία, που ειδικεύεται στην παραγωγή φέτας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγει.Η δε παράβαση φαίνεται ότι γινόταν κατ εξακολούθηση και από τις 9-3-2021έχειγίνει γνωστή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές με επισυναπτόμενα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα μιμητισμού, παραβίασης της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, νοθείας και απάτης με θύμα ένα από τα βασικά μας εθνικά προϊόντα που εκθέτει την χώρα μας στο εξωτερικό .

Επειδή η φέτα αποτελεί Ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και εθνικό μας προϊόν,

Επειδή πολλές είναι οι χώρες οι οποίες εποφθαλμιούν την ΠΟΠ φέτα ώστε  να καταλάβουν μέρος της αγοράς με λευκό αγελαδινό τυρί που οι Χώρες αυτέςήδηπαράγουν

Επειδή από την ΠΟΠ  φέτα που παράγεται παραδοσιακά με ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, και έχει επικρατήσει στις αγορές συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, αγροτών, συνεταιρισμών και μεταποιητών.

Επειδή η πρόσκαιρη κερδοσκοπία, έστω και  ολίγων,προκαλεί την δυσφήμηση της φέτας που είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση  για την επέλαση των λευκών τυριών,

Επειδή η νοθεία και η δυσφήμηση είναι καταστροφική για την εκτατική κτηνοτροφία και όχι μόνον

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αν ναι από πότε και από ποια οδό;
  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ήδη και σε ποιες  πρόκειται να προβείτε μέσω όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για να αντιμετωπίσετε την συγκεκριμένη περίπτωση νοθείας ελληνικής φέτας;
  • Προγραμματίζετε ή έχετε προβεί σε επιπλέον στοχευμένουςελέγχους ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της νοθείας από την συγκεκριμένη επιχείρηση;
  • Σε ποιες επιπλέον ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να διασφαλίσετε την πλήρη θωράκιση και προστασία της φήμης της εγχώριας παραγωγής ΠΟΠ Φέτας από την επανάληψη τέτοιων φαινομένων;
  • Ποιες είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αυτή ελληνική γαλακτοβιομηχανία και πότε θα καταλογιστούν;
  • Ποια η αντίδραση και ο ρόλος της Διεπαγγελματικής Φέτας στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος από τέτοια φαινόμενα;
22 March 2021
Banner
Banner