Κατά πλειοψηφία οι ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών

28 September 2016

Κατά πλειοψηφία οι ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Με 152 ψήφους υπέρ (δηλ. της κυβερνητικής πλειοψηφίας) και 141 κατά (οι ψήφοι της αντιπολίτευσης), ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2, που αφορούν ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι, από την 1/1/2017 οι εισφορές υγείας των αγροτών ορίζονται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος (αντί της σταδιακής αύξησής της στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και στο 6,95% από 1/1/2019)). Επιπλέον, και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων, που για κύρια ασφάλιση υπάγονταν στις μειωμένες εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, από 1/1/2017 θα καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Επίσης, με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, μεταβιβάζονται «αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα» στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών – ΕΔΗΣ, οι: ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ. Αναφορικά με τις δύο πρώτες, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, και κατόπιν αντιδράσεων δύο βουλευτών του ΣΥΡΖΑ, επήλθε προσθήκη (όχι στο κείμενο του νόμου αλλά) στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία η αξιοποίησή τους «σε καµία περίπτωση δεν περιλαµβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δηµοσίου, ως µοναδικού µετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του µετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και, για την ταυτότητα του νοµικού λόγου, της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύµφωνα µε τη νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».

28 September 2016
Banner
Banner