Επεκτείνει σε νέες χώρες την εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη η EFSA

23 August 2021

Επεκτείνει σε νέες χώρες την εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη η EFSA

Τις προσπάθειές της να σταματήσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στην Ευρώπη, εντείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Το περασμένο καλοκαίρι, η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την νόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε χώρες που αποτελούν «περιοχή ανησυχίας» λόγω γειτνίασής τους με χώρες όπου η ASF είναι παρούσα: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία.

Τώρα η EFSA επεκτείνει την εκστρατεία –που απευθύνεται κυρίως σε εκτροφείς– σε Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Εσθονία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Ο Nikolaus Kriz, επικεφαλής της Μονάδας Υγείας Ζώων και Φυτών της EFSA, δήλωσε: «Ως επιστημονικός οργανισμός εργαζόμαστε ακούραστα για να παράγουμε αξιολογήσεις και να κάνουμε συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες που απειλούνται από την ΑΠΧ να προστατεύσουν τα ζώα και τις οικονομίες τους. Πέρυσι αποφασίσαμε να βγάλουμε την επιστήμη μας στο πεδίο και να δείξουμε ότι η EFSA δεσμεύεται να βοηθήσει τους αγρότες και άλλους που ζουν στη σκιά αυτής της τρομερής ασθένειας. Η καμπάνια έγινε ευπρόσδεκτη στο πρώτο κύμα χωρών και τώρα πάμε πιο μακριά το μήνυμά μας: να εντοπίσουμε, να αποτρέψουμε και να αναφέρουμε ».

Στόχοι και κοινό

Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της ΑΠΧ και στις 18 χώρες και απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και άτομα που έρχονται σε επαφή με χοίρους και αγριογούρουνα, ιδιαίτερα χοιροτρόφους. Υλοποιείται με τη βοήθεια τοπικών κτηνιατρικών οργανώσεων, ομάδων αγροτών, κυνηγετικών συλλόγων, συνοριακής αστυνομίας και άλλων σχετικών φορέων.

«Εντοπισμός, Πρόληψη, Αναφορά» είναι τα μηνύματα και οι λέξεις-κλειδιά της εκστρατείας, στο πλαίσιο της οποίας θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό, θα δημιουργηθούν infographics, θα υπάρξουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

23 August 2021
Banner
Banner