Με θέμα την καινοτομία και τη βιοοικονομία, άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι

30 May 2019

Με θέμα την καινοτομία και τη βιοοικονομία, άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι

Η αγροτική έρευνα και τεχνολογία, αλλά και η βιοοικονομία ως όχημα της αγροτικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης της υπαίθρου, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των κρατών μελών της Ε.Ε. Πρόκειται για την άτυπη σύνοδο που διοργανώνει η ρουμανική προεδρία και η οποία θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Ιουνίου στο Βουκουρέστι.

Οι εργασίες της συνόδου, που θα παρακολουθήσει και ο Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης (της απερχόμενης Κομισιόν), θα διεξαχθούν στο Παλάτι του Κοινοβουλίου και οικοδεσπότης (και πρόεδρος) θα είναι φυσικά ο Ρουμάνος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πέτρε Ντέα.

Η έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι ένα από τα θέματα της συνόδου που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία καθιστούν απαραίτητη την ενισχυμένη συνεργασία στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας. Το ζητούμενο για τη ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. είναι όσοι διαμορφώνουν πολιτικές να εξετάσουν ποια είναι εκείνα τα αποτελεσματικά εργαλεία μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η συνεργασία και η προώθηση τέτοιων ερευνητικών προτεραιοτήτων.

Η ρουμανική προεδρία έχει προσδιορίσει τη βιοοικονομία ως μία από τις προτεραιότητές της και, από αυτή την άποψη, έχει διοργανώσει μια σχετική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στο Βουκουρέστι τον περασμένο Απρίλιο. Το θέμα της Διάσκεψης ήταν «Έρευνα και Καινοτομία στη Γεωργία – μια βάση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, της υπαίθρου και της βιοοικονομίας» και το συμπέρασμά της ήταν ότι η βιοοικονομία θα έχει βασικό ρόλο όχι μόνο στο επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την αγροτική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως το θέτει η ρουμανική προεδρία, «το να αντιληφθούμε πλήρως τη δυναμική της βιοοικονομίας και να αποκομίσουμε οφέλη για την κοινωνία, είναι κλειδί για να διερευνήσουμε περαιτέρω και να αναπτύξουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αλυσίδες αξίας που εκκινούν πριν από τη φάρμα και φτάνουν πέρα από το τραπέζι».

30 May 2019
Banner
Banner