Και η Διεπαγγελματική διαμαρτύρεται για το ΦΠΑ

17 July 2015

Και η Διεπαγγελματική διαμαρτύρεται για το ΦΠΑ

Την επαναφορά του βόειου και βουβαλίσιου κρέατος στο συντελεστή ΦΠΑ 13% ζητά με ανακοίνωσή της και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ που υπογράφεται από τον πρόεδρό της Λευτέρη Γίτσα:

 

Διαπιστώσαμε με μεγάλη μας απογοήτευση πως, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών, στο τελικό κείμενο του Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή την 15/7/2015, το βόειο κρέας έχει υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23%. Το ίδιο συμβαίνει με τα ζώντα βοοειδή και βουβάλια, τις περισσότερες από τις ζωοτροφές και τα κτηνιατρικά φάρμακα.

 

Είναι φανερό πως πρόκειται για άλλη μια απόφαση που στοχεύει στην καθαρά στην αύξηση των εσόδων αλλά καθώς λαμβάνεται βιαστικά καταλήγει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εφόσον το βόειο κρέας αποτελεί μεγάλη αγορά με την αύξηση του ΦΠΑ ο νομοθέτης περιμένει σημαντικά έσοδα. Πλην όμως είναι βέβαιο, καθώς έχει αποδειχθεί από την πράξη, πως στο τέλος, η αγορά υποχωρεί και τα πραγματικά έσοδα μειώνονται. Στην περίπτωση όμως του βόειου κρέατος σημαίνει ταυτόχρονα πως μειώνεται η προσφορά κρέατος, μιας βασικής τροφής,  στον πληθυσμό επειδή το μέτρο περιλαμβάνει και το παραγόμενο βόειο κρέας στην Ελλάδα ακόμη και αυτό που προέρχεται από εισαγόμενα νεαρά ζώα που παχύνονται στη συνέχεια στη χώρα μας. Ο κλάδος της βουβαλοτροφίας που είναι μεν μικρός αλλά είναι δυναμικός και ανερχόμενος θα δεχθεί επίσης καίριο πλήγμα.

 

Η ΕΔΟΚ ζητά, την άμεση απόσυρση του μέτρου και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%. για το βόειο και το βουβαλινό κρέας και τα αλλαντικά κοπής – πάγκου.  Με τον τρόπο αυτόν θα προλάβουμε τις άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις του μέτρου στην αγορά.

 

Η ΕΔΟΚ όμως παράλληλα θα αναλάβει να μελετήσει τη δυνατότητα εφαρμογής ισοδύναμων μέτρων, προς τους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους  βοοτρόφους   να  τις  καταθέσει  στο  Υπουργείο προς συζήτηση, για να καθιερωθούν,  ώστε να αποτραπεί ο ορατός  κίνδυνος της  μαζικής  εγκατάλειψης ολοκλήρου  του  κλάδου της  κτηνοτροφίας αλλά και της απορρύθμισης  της  αγοράς  κρέατος.

17 July 2015
Banner
Banner