Η ιχνηλασιμότητα, η ταμειακή και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς κρέατος

09 February 2017

Η ιχνηλασιμότητα, η ταμειακή και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς κρέατος

Story Highlights

  • Επί τάπητος η ανάγκη για διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, σε εκδήλωση της ΕΔΟΚ

Related Articles

Μια σημαντική εκδήλωση για την ελληνική αγορά κρέατος με θέμα «Διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση» οργάνωσε στις 4 Φεβρουαρίου η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος - ΕΔΟΚ.

Η εκδήλωση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia 2017 και την τίμησε με την παρουσία του ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, καθώς «εκεί που κάποτε χωρίζαμε, τώρα πρέπει να ενώσουμε». Ο ίδιος σημείωσε ότι «ακούμε για ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων και πολλές φορές αναφέρουμε ότι θέλουμε να τις σώσουμε, σαν να είναι μουσειακό είδος. Δεν πρόκειται περί αυτού. Θέλουμε να τις σώσουμε γιατί έχουν οικονομικό και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα».

Μιλώντας για το πολυσυζητημένο θέμα των ελληνοποιήσεων, ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο προκειμένου κάθε σημείο της παραγωγής να μπει σε μια ενιαία βάση δεδομένων, ώστε να πιάνεται κάθε απόπειρα παραπλάνησης του καταναλωτή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι: «Το θέμα είναι να εξυγιανθεί όλη η αλυσίδα, όχι να δαιμονοποιήσουμε συγκεκριμένους κρίκους της, διότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν οι καλοί επαγγελματίες ενάντια στους κακούς επαγγελματίες, κι όχι ένας κλάδος ενάντια στον άλλο».

Γίτσας: Σπουδαίο επίτευγμα η ΕΔΟΚ

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της ΕΔΟΚ, παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό της ΕΔΟΚ, που την χαρακτήρισε τον σημαντικότερο συλλογικό φορέα του κλάδου στην Ελλάδα, ο οποίος συνιστά το εργαλείο διά του οποίου οι κλάδοι έχουν επιλέξει τον διάλογο και τη συνεννόηση μεταξύ τους για την προώθηση και επίλυση προβλημάτων. Ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα προώθησης πρόβειου κρέατος (Meet the Lamb) που υπέβαλε η ΕΔΟΚ και το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για την ελληνική προβατοτροφία και το προϊόν της.

Αλεξανδρόπουλος: Το συντομότερο δυνατό η ΚΥΑ για την ιχνηλασιμότητα

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΟΚ είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία, που αφορούν τον κλάδο του κρέατος και την πορεία του στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η τοποθέτηση του Θωμά Αλεξανδρόπουλου (Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ), που υπογράμμισε πως τίποτε δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά τονίζοντας ότι «σε κάθε ενέργειά μας έχουμε μια ολιστική προσέγγιση». Ο ίδιος ζήτησε όλοι οι φορείς του κρέατος να στηρίξουν την ΕΔΟΚ, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή της Απόφασης για την ιχνηλασιμότητα και εμπορία κρέατος, καθώς ασκούνται πιέσεις συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελεγχόμαστε από την Ε.Ε. γιατί έχουμε καθυστερήσει. Είναι ορατός ο κίνδυνος να παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για το θέμα αυτό πρέπει να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν. Έχει γίνει διαβούλευση και είναι κοινός τόπος να πάμε στην ταμειακή μηχανή στα σημεία λιανικής. Απλώς δεν υπάρχει συμφωνία για το χρόνο εφαρμογής της. Δεν θέλουμε να πληγεί ένας παραδοσιακός κλάδος όπως αυτός των κρεοπωλών. Θέλουμε να στηριχθούν οι επαγγελματίες στην κατεύθυνση ενός κοινού στόχου» επισήμανε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Πεβερέτος: Συνολικό σύστημα ελέγχων

Για το ζήτημα της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Για τις ελληνοποιήσεις δεν φταίει ένας μόνο κλάδος, αυτό είναι σωστό. Βλέπουμε την αναγραφή στις ταμειακές μηχανές ως ένα στοιχείο ενταγμένο σε ένα συνολικό σύστημα ελέγχων».

Χαρίσης: Αξιοποιήστε μας!

Για τον ρόλο του παραδοσιακού κρεοπωλείου και τις προοπτικές του στην αγορά του κρέατος μίλησε ο Θωμάς Χαρίσης, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, παρουσιάζοντας μια εισήγηση που περιλάμβανε αρκετά ιστορικά στοιχεία για τον κλάδο. Ο κ. Χαρίσης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι σήμερα, μερικά χρόνια μετά την Υπουργική Απόφαση επιβολής του ισοζυγίου στο κρέας, δεν έχει επέλθει καμία βελτίωση, καμία αύξηση στην παραγωγή. Ο ίδιος αναφέρθηκε πάντως στις δύσκολες σχέσεις κτηνοτρόφου-κρεοπώλη, και κατέληξε λέγοντας: «Αεροπλάνα και υψηλή τεχνολογία ίσως να μην κάνουμε, κτηνοτροφία όμως μπορούμε να κάνουμε. Δεκαπέντε χιλιάδες και πλέον κρεοπώλες χρειαζόμαστε ένα κίνητρο, όχι διωκτικά μέτρα, εμείς πουλάμε αυτό που παράγετε, εμείς το διαφημίζουμε, εμείς το κρατάμε ακόμα στην αγορά - και είναι καταγεγραμμένο. Αξιοποιήστε μας. Είναι για το συμφέρον όλων μας!»

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές εισηγήσεις παρουσίασαν στην εκδήλωση της ΕΔΟΚ αρκετοί ακόμη ομιλητές. Η Παναγιώτα Παπαδάκη (Προϊσταμένη Τμήματος της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΠΑΤ) μίλησε για την «Κατάσταση στον κλάδο των σφαγείων μέσα από το πρίσμα της εξυπηρέτησης των αναγκών της κτηνοτροφικής παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος». Η Βιργινία Φυντανή (Κτηνίατρος, Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας – ΕΛΓΟ) για τις «Προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας ως μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο του κρέατος». Η Ευαγγελία Γκίζα (Διεύθυνση Ελέγχου Επιχειρήσεων, ΚΥ ΕΦΕΤ) για τις «Απαιτήσεις που ορίζει η Ενωσιακή Νομοθεσία στον τομέα της ιχνηλασιμότητας του κρέατος».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μιχάλης Καραβέλας, που απηύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η βουλευτής Παναγιώτα Βράντζα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο Μανώλης Δομαζάκης και ο Γιώργος Οικονόμου, αντιπρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ αντίστοιχα, ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών.

09 February 2017
Banner
Banner