Η ιρλανδική βιομηχανία μειώνει το αλάτι στην επεξεργασία κρέατος

10 November 2016

Η ιρλανδική βιομηχανία μειώνει το αλάτι στην επεξεργασία κρέατος

Η ποσότητα αλατιού στα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% σε μερικές περιπτώσεις, σύμφωνα με την Ιρλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων – FSAI. Ειδικότερα, στις φέτες μπέικον παρατηρήθηκε 27% μείωση στο επίπεδο αλατιού, όπως δείχνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που εφαρμόζει η FSAI. Ωστόσο, παρά τη σημαντική μείωση, η Αρχή προειδοποίησε ότι οι Ιρλανδοί προσλαμβάνουν ακόμη πάρα πολύ αλάτι και ρισκάρουν την ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

Ενδεικτικά η Αρχή σημειώνει πάντως ότι στο μπέικον επήλθε 27% μείωση σε αλάτι, το νάτριο στο θερμικά επεξεργασμένο χοιρομέρι μειώθηκε κατά 15%, ενώ στα λουκάνικα το περιεχόμενο αλάτι είναι μειωμένο κατά 11%. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές ήταν σταδιακές και αφορούν την περίοδο μεταξύ του 2003 και του 2015.

«Η μέση πρόσληψη αλατιού από τους Ιρλανδούς καταναλωτές εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια ανά ημέρα, την οποία συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λένε τα στελέχη της Ιρλανδικής Αρχής και παρατηρούν: «Η εκτιμώμενη μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού από τους Ιρλανδούς ενήλικες είναι τώρα στα 11,1 γραμμάρια ανά ημέρα στους άντρες και 8,5 γραμμάρια στις γυναίκες».

Η FSAI ελπίζει πως η ιρλανδική βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κρέατος, θα επιδιώξει περαιτέρω έρευνα για να συνεχίσει να μειώνει την πρόσληψη αλατιού.

[Πηγή: globalmeatnews.com]

10 November 2016
Banner
Banner