Στην Ιρλανδία παίρνουν τα μέτρα τους για το Brexit

18 July 2016

Στην Ιρλανδία παίρνουν τα μέτρα τους για το Brexit

 

Τι σημαίνει η βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. για μια χώρα όπως η Ιρλανδία, που το 41% των εξαγωγών της σε τρόφιμα και ποτά έχουν προορισμό τη Βρετανία; Το ερώτημα αυτό βασάνιζε την ιρλανδική βιομηχανία τροφίμων πριν από την πραγματοποίηση του βρετανικού δημοψηφίσματος και εξακολουθεί να τη βασανίζει, και μάλιστα πολύ περισσότερο, τώρα.

Έτσι, το Ιρλανδικό Συμβούλιο Τροφίμων, το Bord Bia (ένας οργανισμός που, εισπράττοντας εισφορές από όλη την αλυσίδα των τροφίμων και ποτών, έχει καθήκον να παρέχει στον κλάδο αυτό γνώση, ενημέρωση και συμβουλές), έχει κινητοποιηθεί αυτές τις εβδομάδες προσπαθώντας να βοηθήσει σε απαντήσεις και εξεύρεση λύσεων. Την περασμένη εβδομάδα οργάνωσε μια ενημερωτική συνάντηση η οποία αφορούσε τις προοπτικές στην μετά το Brexit εποχή και την οποία παρακολούθησαν περισσότερες από 180 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Είχε προηγηθεί έρευνα του Bord Bia η οποία έδειξε ότι το 40% των επιχειρήσεων αναμένουν οι πωλήσεις τους να μειωθούν λόγω του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να διερευνήσουμε και να αρχίσουμε να κατανοούμε τις επιπτώσεις του Brexit. Αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε την αβεβαιότητα, και σαφώς δεν μπορούμε, τουλάχιστον ας αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτήν και να ζήσουμε με αυτήν». Αυτή είναι η οπτική με την οποία αντιμετωπίζει το Bord Bia την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Επειδή όμως χρειάζεται και πράξη, ο Οργανισμός καθόρισε και μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν να συνεισφέρουν στο να ξεπεράσει το σοκ ο ιρλανδικός κλάδος τροφίμων και ποτών. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται:

- Η βοήθεια, με τη διοργάνωση ειδικού σεμιναρίου, στη διαχείριση των συνεπειών της νομισματικής αστάθειας.

- Η παροχή ακριβέστερης και βαθύτερης γνώσης για τις ανάγκες του καταναλωτή και της αγοράς.

- Η συμβολή στην εμβάθυνση των δεσμών με τον πελάτη, με την ενίσχυση υφιστάμενων εμπορικές διοργανώσεων και τη διάνοιξη δρόμων προώθησης των ιρλανδικών προϊόντων στη λιανική και στη μαζική εστίαση.

- Η διεύρυνση της εμβέλειας των ιρλανδικών προϊόντων με τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

18 July 2016
Banner
Banner