Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί

29 October 2019

Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί

Παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου παίρνει το σίριαλ του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζει ολοταχώς προς εκλογές, σε ένα φόντο που αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Το meatnews.gr έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πλήθος αναρτήσεων (δείτε εδώ σχετικά) για τις συνέπειες του Brexit στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, αλλά και του διεθνούς εμπορίου.

Το θέμα εξακολουθεί να έρχεται στην επιφάνεια, καθώς οι Βρετανοί ανησυχούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό τους με ασφαλή τρόφιμα μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. (εάν τελικώς συμβεί).

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του οργανισμού ComRes, το 84% των Βρετανών καταναλωτών πιστεύουν ότι μετά το Brexit δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να χαλαρώσουν ούτε στο ελάχιστο οι προδιαγραφές ποιότητας των τροφίμων που θα εισάγονται στη Βρετανία. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει πως όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα θα πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα που ισχύουν για τους Βρετανούς παραγωγούς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 16% των ερωτηθέντων θα αγόραζαν τρόφιμα που γνωρίζουν ότι παράγονται με χαμηλότερα στάνταρ καλής διαβίωσης των ζώων, εάν ήταν φθηνότερα από τα τρόφιμα που παράγονται με υψηλά στάνταρ.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι το κοινό εκτιμά τα υψηλά πρότυπα της βρετανικής γεωργίας» δήλωσε παρουσιάζοντας την έρευνα η πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αγροτικών Δημοσιογράφων, βαρόνη Ρόζι Μπόικοτ, υπογραμμίζοντας: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν φθηνότερα τρόφιμα από αυτά της Βρετανίας, αλλά αυτό έχει κόστος: για την ασφάλεια των τροφίμων, του αγρότη, ενός ζώου ή του περιβάλλοντος».

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα the pig site, με το Brexit να επίκειται, οι Βρετανοί φοβούνται ότι ίσως δουν εισαγωγές τροφίμων χαμηλότερης ποιότητας να πλημμυρίζουν τη χώρα τους και η έρευνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βρετανική γεωργία, έναν τομέα που θα πληγεί σημαντικά εάν η προστασία που παρέχεται από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. δεν αντικατασταθεί από κάτι ανάλογο στη μετά-Brexit εποχή.

Η έρευνα αποτυπώνει με ακρίβεια ότι οι Βρετανοί στην πλειονότητά τους δεν προτίθενται να κάνουν εκπτώσεις στις προδιαγραφές που απαιτούν για τα εισαγόμενα τρόφιμα, καθώς πιστεύουν ότι τα βρετανικά πρότυπα για τη διατροφή και τη γεωργία είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Εν τούτοις, όπως επισημαίνουν πολλοί εμπλεκόμενοι, το ζήτημα είναι περίπλοκο, καθώς αφορά μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και σε ζητήματα ηθικής. Πιθανότατα οι άνθρωποι, όταν ερωτώνται, δηλώνουν προθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για ποιοτικά τρόφιμα αλλά αυτό δεν το μεταφέρουν απόλυτα στην πραγματική συμπεριφορά τους.

Κατά τα λοιπά, περίπου το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνούν ότι οι Βρετανοί αγρότες θα πρέπει στη μετά-Brexit να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το κράτος για να εξασφαλίσουν τη συνεχή παροχή εγχωρίως παραγόμενων τροφίμων, ενώ μόλις οι μισοί (48%) ενήλικοι ερωτώμενοι συμφωνούν να επιβληθεί μια «εισφορά κλιματικής αλλαγής» στα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Επιπλέον, ποσοστό 36% δεν πιστεύουν ότι οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο των κερδών που απολαμβάνει το λιανεμπόριο από τα τρόφιμα που αυτοί οι ίδιοι παράγουν.

29 October 2019
Banner
Banner