Υπερψήφισε η Βουλή τη διάταξη για πλαφόν κέρδους μέχρι 30/6/22

04 March 2022

Υπερψήφισε η Βουλή τη διάταξη για πλαφόν κέρδους μέχρι 30/6/22

Με θετική ψήφο από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση (ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 δήλωσαν «παρών») υπερψηφίστηκε χθες Πέμπτη 3/3 η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το μεικτό κέρδος και τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.6.2022, «απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021».

Η τροπολογία ορίζει επίσης κυρώσεις για τους παραβάτες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

Επιπλέον, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Οι ανατιμήσεις επιτρέπονται, οι αρπαχτές απαγορεύονται

Αναφερόμενος στις διατάξεις της τροπολογίας, για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι «να αποφύγουμε κάποιοι να προσπαθήσουν μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου και της φασαρίας και με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση διεθνώς των τιμών, που δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή, να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, για να κάνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, αρπαχτή. Θέλουμε να αποφύγουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ασυνείδητους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την κρίση για να βγάλουν λεφτά».

Ο υπουργός είπε ότι η άνοδος, με αυτόν τον εκρηκτικό ρυθμό, των πρώτων υλών, αναπόφευκτα θα φτάσει και στους καταναλωτές. «Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη, δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται, υποχρεωτικά, κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα. Αν μπει διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά. Πολύ απλά».

04 March 2022
Banner
Banner