Ιωσήφ Κουρομιχελάκης: Παρεμπόριο και αθέμιτος ανταγωνισμός τα μεγάλα προβλήματα

20 March 2016

Ιωσήφ Κουρομιχελάκης: Παρεμπόριο και αθέμιτος ανταγωνισμός τα μεγάλα προβλήματα

Βρεθήκαμε στα Χανιά, στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Χανίων που έγινε στις 17/2 και καταγράψαμε τα προβλήματα των κρεοπωλών. Τα Χανιά είναι μια τουριστική περιοχή με περισσότερα από 70 κρεοπωλεία, αλλά και αρκετή ντόπια παραγωγή κρέατος, όμως και εκεί τα προβλήματα δεν λείπουν. Αντίθετα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωσήφ Κουρομιχελάκης μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη χρονιά έκλεισαν επτά κρεοπωλεία, κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, Νο 36, Μάρτιος 2016

 

- Δώστε μας μια εικόνα των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στο νομό.

Υπάρχει το ζήτημα του παρεμπορίου, το οποίο είναι σταθερό. Υπάρχουν παράνομα «εργαστήρια» που λειτουργούν χωρίς καμία υποδομή και αδειοδότηση. Υπάρχει τέτοια «επιχείρηση» που πουλά 300 κιλά λουκάνικα την εβδομάδα. Παρά τις οχλήσεις μας στις αρμόδιες αρχές, δεν έχει παταχθεί αυτό το φαινόμενο. Έχουμε πάει σε όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες αδυνατούν να παρέμβουν. Το παρεμπόριο έχει δυο σοβαρές πλευρές - την υγεία του καταναλωτή, οποία είναι εκτεθειμένη σε μη ελεγχόμενες πρακτικές και την φοροδιαφυγή, αφού όλες αυτές οι πωλήσεις γίνονται κάτω από τη μύτη του κράτους.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις αλυσίδες, οι οποίες κάνουν παραπλάνηση του καταναλωτή τοποθετώντας ένα προϊόν σε τιμή κόστους για να προσελκύσουν τον πελάτη να ψωνίσει από όλα τα άλλα είδη, από τα οποία κερδίζουν.

Εδώ έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει σοβαρό ζήτημα με τα κοτόπουλα. Οι εταιρείες που μας προμηθεύουν κοτόπουλα, χωρίς οι περισσότερες να διαθέτουν εγκαταστάσεις, κάνουν διανομή και στους πελάτες μας, αφαιρώντας έτσι ένα μέρος της δουλειάς από τα κρεοπωλεία.

Το ίδιο γίνεται και από εμπορικές εταιρείες που κάνουν διανομές διάφορων προϊόντων, είτε κατεψυγμένων τροφίμων και ανάμεσα στα διάφορα είδη μπορεί να διανέμουν και προϊόντα κρεοπωλείου.

- Ο νομός σας έχει αρκετή ντόπια παραγωγή κρέατος. Οι υποδομές σε σφαγεία επαρκούν;

Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη σφαγείου για πουλερικά και κουνέλια. Σε ολόκληρο το νομό σφάζονται 100.000 κοτόπουλα το χρόνο. Όλη αυτή η παραγωγή πηγαίνει αναγκαστικά στο Ηράκλειο στα σφαγεία και επιστρέφει. Αυτό σημαίνει μια καθυστέρηση πολλών ωρών και μεγάλη επιβάρυνση για τους παραγωγούς. Καταλαβαίνετε ότι η ντόπια πτηνοτροφία δεν μπορεί έτσι να αναπτυχθεί, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά και η ζήτηση λόγω του τουρισμού είναι αυξημένη. Εμείς ως Σύλλογος Κρεοπωλών έχουμε απευθύνει έγγραφο αίτημα στο Δήμο Χανίων από τον Φεβρουάριο του 2015 ζητώντας την ίδρυση μικρού σφαγείου λευκού κρέατος, είτε στο χώρο του υπάρχοντος σφαγείου, είτε σε άλλο χώρο στην ίδια περιοχή. Θεωρούμε ότι το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι μικρό και θα μπορούσε να καλυφθεί από την απόδοση του σφαγείου. Το περίεργο είναι ότι το αίτημά μας αυτό δεν έχει πάρει καμία απάντηση μέχρι σήμερα, ούτε έχει έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Στο αίτημα αυτό έχουμε τη σύμφωνη γνώμη τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από το Συνεταιρισμό και είναι προς το συμφέρον της ανάπτυξης του τόπου.

20 March 2016
Banner
Banner