Ινδία: Σε ασφυξία ο πτηνοτροφικός κλάδος μετά την… απονομισματοποίηση
Related Articles
Οι Ινδοί πτηνοτρόφοι επιβράδυναν την παραγωγή πουλερικών για να χαμηλώσουν τα κόστη τους, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Αιτία, η απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπιών, που αποτελούν περίπου το 86% της συνολικής ρευστότητας της οικονομίας. Η ινδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέτοντας τα χαρτονομίσματα αυτά σε αχρηστία, σκοπεύει να καταπολεμήσει τη διακίνηση μαύρου χρήματος, την τρομοκρατία και τη διάδοση πλαστών χαρτονομισμάτων. Καθώς μιλάμε για μια χώρα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και για μια οικονομία όπου το 98% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί πλέον να ικανοποιήσει ούτε τις βασικές διατροφικές του ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της χώρας δεν έχει δει ούτε από μακριά πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Έτσι, με περιορισμένη ρευστότητα, δεν είναι προτεραιότητα για τα νοικοκυριά η αγορά κρέατος, με αποτέλεσμα να έχει πέσει περισσότερο από 30% η ζήτηση, από τις 8 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε η απονομισματοποίηση. Το κύριο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη νέων χαρτονομισμάτων που θα αντικαταστήσουν τα αποσυρθέντα. Είναι ενδεικτικό ότι τον Νοέμβριο η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας κατάφερε να αντικαταστήσει με νέα, μόνο το ένα τέταρτο των παλιών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν και αναμένεται να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι το ρευστό να κυκλοφορήσει σε επίπεδα παρόμοια με την εποχή προ της απονομισματοποίησης.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που είναι άμεσα εξαρτημένος από την κίνηση ρευστού. Τον περασμένο μήνα ο κλάδος έχασε περισσότερο από 15 εκατ. δολάρια, δηλώνουν οι πτηνοτρόφοι. Η τιμή του κοτόπουλου στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Νέο Δελχί έπεσε από τις 95 ρουπίες το κιλό (1,40 δολ. ΗΠΑ) στις αρχές Νοέμβρη, στις 62 ρουπίες (0,90 δολ. ΗΠΑ) το κιλό.
Για τον κλάδο της πτηνοτροφίας η χρονική στιγμή είναι πολύ κακή, καθώς το διάστημα από Οκτώβριο έως Ιανουάριο καταγράφεται στην Ινδία το μέγιστο της ζήτησης, ανεβαίνουν οι τιμές και δημιουργούνται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τους πτηνοτρόφους. Τώρα πολλοί από αυτούς, για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση, άρχισαν τις λεγόμενες «διακοπές επώασης». Καθυστερούν δηλαδή την επώαση των αυγών προκειμένου να μειώσουν τα τρέχοντα κόστη τους και τη μελλοντική προσφορά στην αγορά. Είναι μία πρακτική που την ακολουθούν για μερικές μέρες ή και μία εβδομάδα όποτε υπάρχει πτώση στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, τα σύγχρονα καταστήματα που δέχονται πιστωτικές κάρτες, καταγράφουν ένα απότομο άλμα στις πωλήσεις μεταποιημένου κοτόπουλου, αν και αυτές οι πωλήσεις αποτελούν μόλις το 3% της ινδικής αγοράς πουλερικών.
[Με πληροφορίες από globalmeatnews.com]