Ημερίδα για την υγιεινή στα σφαγεία από την ΕΔΟΚ

10 May 2016

Ημερίδα για την υγιεινή στα σφαγεία  από την ΕΔΟΚ

Επιμορφωτική ημερίδα οργανώνεται στις 27 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Υγιεινή στα σφαγεία - συντήρηση και μεταφορά σφάγιων". Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων Κρέατος.

Η ημερίδα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, επικεφαλής και υπευθύνους παραγωγής των σφαγείων οπληφόρων ζώων και πτηνοσφαγείων των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ είναι ανοικτή και σε άλλους επαγγελματίες του τομέα κρέατος και σε στελέχη των σχετικών υπηρεσιών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

Προσέλευση – Υποδοχή:   08.30 – 09.00

09:00 – 09:30: Εισαγωγικές ομιλίες από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος και Τοπικούς Φορείς της περιοχής όπου εξελίσσεται η ημερίδα.

 

Α. Μέρος: 09.30 – 11.00 (Συντονιστής: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ)

09.30 -10.00: Αναισθητοποίηση των ζώων σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία.-  Πλευράκη Κατερίνα – Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Θεσσαλονίκης)

10.00 – 10.30: Χειρισμός των ζωικών υποπροϊόντων στα σφαγεία - Πλόσκα Βασιλική – Εισηγήτρια Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων της Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

10.30 – 11.00: Ιχνηλασιμότητα του Κρέατος - Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ

11.00 -11.30: Διάλλειμα

 

Β. Μέρος: 11.30 – 13.00 (Συντονιστής: Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ)

11.30 – 11.45: Υγιεινή χώρου και Προσωπικού σφαγείων - Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένης Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

11.45 - 12.15: Υγιεινή της σφαγής - Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

12.15 – 12.45: Ψύξη του σφάγιου και του κρέατος: Επιδράσεις στην ποιότητα  - Ραμαντάνης Σπύρος – DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH - Meat&MeatProducts

12.45 – 13.00:  Τεχνολογία και Τεχνικές ψύξης θαλάμων σφαγείων και μέσων μεταφοράς σφάγιων  – Λαζαρίδης Δημήτρης – Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος.

 

13.00 – 14.00:  Συζήτηση (Συντονιστής: Γεωργούδης Ανδρέας – Καθηγητής, Εντ. Σύμβουλος ΕΔΟΚ)

Συμμετέχουν οι ομιλητές και οι: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Μεγαλοβασίλης Βασίλης- Πρόεδρος ΠΣΒΣΚ, Μωραΐτης Στέφανος- Προϊστ. Τμημ. Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Θεσ/νίκης.

 

14.00 -  16.00:  Γεύμα

10 May 2016