Ημερίδα για την υγιεινή στα σφαγεία από την ΕΔΟΚ
Related Articles
Επιμορφωτική ημερίδα οργανώνεται στις 27 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Υγιεινή στα σφαγεία - συντήρηση και μεταφορά σφάγιων". Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων Κρέατος.
Η ημερίδα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, επικεφαλής και υπευθύνους παραγωγής των σφαγείων οπληφόρων ζώων και πτηνοσφαγείων των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ είναι ανοικτή και σε άλλους επαγγελματίες του τομέα κρέατος και σε στελέχη των σχετικών υπηρεσιών.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Προσέλευση – Υποδοχή: 08.30 – 09.00
09:00 – 09:30: Εισαγωγικές ομιλίες από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος και Τοπικούς Φορείς της περιοχής όπου εξελίσσεται η ημερίδα.
Α. Μέρος: 09.30 – 11.00 (Συντονιστής: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ)
09.30 -10.00: Αναισθητοποίηση των ζώων σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία.- Πλευράκη Κατερίνα – Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Θεσσαλονίκης)
10.00 – 10.30: Χειρισμός των ζωικών υποπροϊόντων στα σφαγεία - Πλόσκα Βασιλική – Εισηγήτρια Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων της Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.
10.30 – 11.00: Ιχνηλασιμότητα του Κρέατος - Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ
11.00 -11.30: Διάλλειμα
Β. Μέρος: 11.30 – 13.00 (Συντονιστής: Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ)
11.30 – 11.45: Υγιεινή χώρου και Προσωπικού σφαγείων - Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένης Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.
11.45 - 12.15: Υγιεινή της σφαγής - Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.
12.15 – 12.45: Ψύξη του σφάγιου και του κρέατος: Επιδράσεις στην ποιότητα - Ραμαντάνης Σπύρος – DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH - Meat&MeatProducts
12.45 – 13.00: Τεχνολογία και Τεχνικές ψύξης θαλάμων σφαγείων και μέσων μεταφοράς σφάγιων – Λαζαρίδης Δημήτρης – Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος.
13.00 – 14.00: Συζήτηση (Συντονιστής: Γεωργούδης Ανδρέας – Καθηγητής, Εντ. Σύμβουλος ΕΔΟΚ)
Συμμετέχουν οι ομιλητές και οι: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Μεγαλοβασίλης Βασίλης- Πρόεδρος ΠΣΒΣΚ, Μωραΐτης Στέφανος- Προϊστ. Τμημ. Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Θεσ/νίκης.
14.00 - 16.00: Γεύμα