Ιδιαίτερη προσοχή για τη γρίπη των πτηνών φέτος συνιστά η EFSA

01 October 2020

Ιδιαίτερη προσοχή για τη γρίπη των πτηνών φέτος συνιστά η EFSA

Την προτροπή προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας για την προστασία από πιθανές νέες εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τα κρούσματα της νόσου μεταξύ άγριων και οικόσιτων πτηνών στη δυτική Ρωσία και στο Καζακστάν τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ακριβώς η γνωστή διαδρομή φθινοπωρινής μετανάστευσης για άγρια πτηνά που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η περιοχή της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης είναι πιθανότατα η πιο ευάλωτη σε νέα κρούσματα, κρίνοντας από την υπάρχουσα εμπειρία. Όταν εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ίδια περιοχή της Ρωσίας τα καλοκαίρια του 2005 και του 2016, ακολούθησαν ύστερα επιδημίες στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Εάν επαναληφθεί και φέτος το μοτίβο, η γρίπη των πτηνών αναμένεται να φτάσει στις ίδιες περιοχές της Ευρώπης το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η επακόλουθη εξάπλωση σε χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης είναι επίσης δυνατή.

Αυτή η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, μια έκθεση –συντάσσεται από την EFSA, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών– η οποία καλύπτει την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2020.

Η έκθεση συνιστά στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα εξάλλου και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά τον μετριασμό των κινδύνων και την έγκαιρη ανίχνευση:

1. Να λάβουν μέτρα για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες.

2. Να προειδοποιήσουν τις κτηνιατρικές αρχές και τους οργανισμούς αρμόδιους για την άγρια ζωή, για τον κίνδυνο εισαγωγής της γρίπης των πτηνών, και να προτρέψουν σε διαρκή παρατήρηση και έγκαιρα τεστ σε νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Η εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να πυροδοτηθεί από μια ξαφνική και επίμονη πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική Ρωσία και το Καζακστάν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο ψυχρός καιρός οδήγησε στην ταχεία προς δυσμάς επέκταση του ιού της γρίπης των πτηνών από μολυσμένα αποδημητικά πτηνά στη διάρκεια των επιδημιών του 2005-2006 και 2016-2017.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στο ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί, συνιστάται να αποφεύγεται το άγγιγμα νεκρών πτηνών χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

01 October 2020
Banner
Banner