Πυραυλική τεχνολογία για ανίχνευση της φρεσκάδας του κρέατος

09 May 2018

Πυραυλική τεχνολογία για ανίχνευση της φρεσκάδας του κρέατος

Ερευνητές που εργάζονται για τη μεγαλύτερη κινεζική βιομηχανία κατασκευής πυραύλων China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC), σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια φορητή συσκευή για καταναλωτές αλλά και όσους αγοράζουν τρόφιμα. Πρόκειται για έναν μικρό «ανιχνευτή φρεσκότητας», όπως την αποκαλούν οι εμπνευστές της, μια ηλεκτρονική συσκευή που «μετράει» πόσο φρέσκο είναι το κρέας. Το μηχάνημα στηρίζεται στις τεχνολογίες αισθητήρων που εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυραύλων και εξοπλισμού διαστήματος.

«Μπορεί να σας ενημερώσει αν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι και τόσο φρέσκο ή αν είναι χαλασμένο» δηλώνει ο Νίου Γιε, μηχανικός στο ερευνητικό ινστιτούτο της CASIC, που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προϊόντος. «Ανοίγετε τη συσκευή και μια εφαρμογή στο κινητό σας και κατόπιν τοποθετείτε τη συσκευή πολύ κοντά στο κρέας για περίπου 10 δευτερόλεπτα» συμπληρώνει ο ίδιος. Ο «ανιχνευτής φρεσκότητας», που συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth, ανιχνεύει και μετράει την παρουσία αμμωνίας και πτητικών οργανικών ενώσεων για να προσδιορίσει τη βακτηριολογική δραστηριότητα σε άψητο κρέας. Κατόπιν αναλύει τα δεδομένα και παρουσιάζει το αποτέλεσμα στην οθόνη του κινητού.

Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα σχεδόν τα είδη κρέατος, αλλά και σε ψάρι, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 80-90% ακριβής, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα το ποσοστό ακρίβειας θα αυξηθεί, με αναβαθμίσεις του hardware και της εφαρμογής.

Όπως λέει στην China Daily ο Γιε, σήμερα οι καταναλωτές εκτιμούν τη φρεσκότητα του κρέατος από τη μυρωδιά και την εμφάνισή του, «αλλά δυστυχώς δεν είναι και τόσο εύκολο να κρίνουμε αν ένα τεμάχιο κρέατος έχει αρχίσει να χαλάει». Η συσκευή είναι η πρώτη του είδους που αναπτύσσεται από Κινέζους μηχανικούς και η εταιρία στοχεύει σύντομα να προχωρήσει σε μαζική κατασκευή και διάθεσή της στην εγχώρια αγορά.

09 May 2018
Banner
Banner