Η παγκόσμια αγορά μεταφοράς ζώων ενισχύεται από την τεχνολογία blockchain

13 June 2018

Η παγκόσμια αγορά μεταφοράς ζώων ενισχύεται από την τεχνολογία blockchain

Αυξημένη ζήτηση για ζώα αναμένεται από τα σφαγεία τα επόμενα χρόνια και αυτό θα αποτελέσει βασικό παράγοντα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς μεταφορών ζώων.

Αυτό εκτιμούν οι ερευνητές του ινστιτούτου Technavio, που υποστηρίζουν ότι μεταξύ του 2018 και του 2022, οι παγκόσμιες μεταφορές ζώων θα αυξάνονται κατά 3% σε ετήσια βάση. Καθοριστικό στοιχείο σε αυτή την εξέλιξη θα παίξει η τεχνολογία blockchain που αποκτά, λένε, όλο και μεγαλύτερη σημασία σε αυτόν τον τομέα.

Η τεχνολογία blockchain, η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών, όπως λέγεται, έγινε γνωστή κυρίως εξαιτίας του bitcoin και άλλων κρυπτονομίσματων. Εκτός της ψηφιακής χρηματοδότησης, όμως, η τεχνολογία blockchain φέρνει αλλαγές και σε άλλους τομείς.

«Η τεχνολογία Blockchain είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει κατανεμημένα αρχεία συναλλαγών, που βοηθά τους εμπλεκόμενους σε μια δραστηριότητα να διατηρούν πανομοιότυπα αντίγραφα σε πολλαπλά, ελεγχόμενα από υπολογιστή, συστήματα. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μιας οικονομικά αποδοτικής και αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Η χρήση του blockchain στη μεταφορά ζώων θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, στη μείωση του κόστους και στην επιτάχυνση της ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς κατά την επόμενη περίοδο», εξηγεί μια ανάλυση αγοράς που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Technavio. Οι εξελίξεις αυτές θα προσδώσουν οφέλη και στην κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μεγάλες αγορές, όπου η κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε κατά 21% την τελευταία δεκαετία και αγορές όπως η Κίνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διατηρούν αυτήν την τάση.

Το ζήτημα θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς είναι κρίσιμο να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή κατά τη μεταφορά των ζώων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξασφάλιση επαρκούς χώρου, εξαερισμού και τροφής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του ζωικού κεφαλαίου. Οι νέες τεχνολογίες ίσως μπορούν να δώσουν πολύτιμη χείρα βοηθείας.

Ισχυρό ενδιαφέρον από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην τεχνολογία blockchain και την εντάσσει στις πολιτικές και τις χρηματοδοτήσεις της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Κομισιόν εγκαινίασε το Παρατηρητήριο και το Φόρουμ της Ε.Ε. για το Blockchain, τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ σε σχέδια που υποστηρίζουν τη χρήση του blockchain, ενώ ετοιμάζεται να διαθέσει άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Η τεχνολογία blockchain, η οποία αποθηκεύει δέσμες πληροφοριών κατανεμημένων σε ολόκληρο το δίκτυο, θεωρείται ως μια επαναστατική καινοτομία, καθώς συνεπάγεται υψηλά επίπεδα ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας στις διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.

13 June 2018
Banner
Banner