Η υγεία και η τεχνολογία καθορίζουν το μέλλον του κρέατος στην Ευρώπη

29 February 2024

Η υγεία και η τεχνολογία καθορίζουν το μέλλον του κρέατος στην Ευρώπη

Related Articles

Οι τάσεις στην αγορά κρέατος της Ευρώπης περιλαμβάνουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των εναλλακτικών κρεάτων με βάση τα φυτά, κι αυτό εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού των χορτοφάγων και των vegan αλλά και των ανησυχιών για την υγεία, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.

Αυτή η τάση, επομένως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυξάνει τις καινοτομίες και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ανταγωνισμό για παραδοσιακά προϊόντα κρέατος σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ανάγκη για ευκολία στον τρόπο μαγειρέματος, έχει μεταθέσει την αγορά στα προσυσκευασμένα, έτοιμα προς μαγείρεμα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, αντανακλώντας βεβαίως και τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις στην επεξεργασία και τη συσκευασία κρέατος οι οποίες έχουν στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής και τη διατήρηση της ποιότητας των διαφόρων προϊόντων και οι οποίες αναμένεται να διαδοθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και οι προτιμήσεις των καταναλωτών καθορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές κλίνουν προς τα βιολογικά προϊόντα κρέατος και τα προϊόντα κρέατος ελεύθερης βοσκής, λόγω του νέου τρόπου ζωής και των διατροφικών προτιμήσεων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα κρέατος.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ, οι υπεραγορές και οι διαδικτυακές πλατφόρμες, ενισχύουν την προσβασιμότητα, την επιλογή και την ευκολία των καταναλωτών, τονώνοντας έτσι την κατανάλωση κρέατος. Ταυτοχρονα, εάν υπάρχει αυξανόμενο, διαθέσιμο εισόδημα επομένως και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, τότε αυξάνεται την προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν κρέας υψηλής ποιότητας αλλά και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Λόγοι υγείας είναι επίσης άλλο ένα κίνητρο για την προτίμηση και επιλογή των τροφών, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το σωστό σωματικό βάρος κ.λπ.  Εκτός αυτού, η επιβολή αυστηρών κανονισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις για τη διατήρηση των βέλτιστων προτύπων ασφάλειας, τη διασφάλιση αυστηρού ποιοτικού ελέγχου και τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των ζώων εμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς.

Πηγή: businessreportmenafn.wordpress.com

29 February 2024
Banner
Banner