Η Κρήτη εκπέμπει SOS

25 May 2022

Η Κρήτη εκπέμπει SOS

Η παραδοσιακή παραγωγή προβάτων και κατσικιών της Κρήτη δείχνει να φθίνει, με αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο του νησιού να έχει μειωθεί σχεδόν 25%, τον τελευταίο χρόνο.

Oι λόγοι που ακρίβυνε το ντόπιο κρέας είναι βεβαίως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και ο αυξημένος πληθωρισμός, παράγοντες που αύξησαν κάθετα το κόστος παραγωγής. Η ακριβή ενέργεια είναι, επίσης, ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας που συμβάλει στη δυσχερή κατάσταση. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν σχεδόν 40% και η παραγωγή πλέον γίνεται ασύμφορη.

Η εικόνα που περιγράφουν οι κτηνοτρόφοι την κατάστασή τους είναι απογοητευτική, καθώς οι αντοχές τους ελαχιστοποιούνται.

Μη βλέποντας καθαρό ορίζοντα μπροστά τους, πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει τη σφαγή προβάτων και κατσικιών για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Τα μηνύματα που στέλνουν είναι δυστοπικά, καθώς πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Επομένως, δημιουργείται ένας ακόμα φαύλος κύκλος. Μειωμένη παραγωγή, αυξημένες τιμές, μικρή κατανάλωση - όχι μόνο στο κρέας αλλά και σε όλα τα παράγωγα της κτηνοτροφίας.

Εάν η απάντηση σ’ αυτή την κατάσταση είναι οι εισαγωγές, τότε θα πρέπει να μπουν πρακτικά ερωτήματα του τύπου: πώς διασφαλίζεται η ποιότητα;

25 May 2022
Banner
Banner