Η εικόνα του κρέατος στην κοινωνία και οι συνέπειες του Brexit απασχόλησαν το Συνέδριο της UECBV

26 October 2017

Η εικόνα του κρέατος στην κοινωνία και οι συνέπειες του Brexit απασχόλησαν το Συνέδριο της UECBV

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε, κατά το διάστημα 19-21 Οκτωβρίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and Meat Trades Union – UECBV). Με περίπου 100 συνέδρους (από τη Ρουμανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπου η UECBV έχει τοπικές οργανώσεις-μέλη) να λαμβάνουν μέρος, η Γενική Συνέλευση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στις διαδικασίες της Συνέλευσης και του Συνεδρίου πήραν μέρος η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας.

Ο Ανδρέας  Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΚ, και ο Γιάννης Τσέρνος,  Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, στη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της UECBV

Ο Ανδρέας Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΚ (αριστερά), και ο Γιάννης Τσέρνος, Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, στη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της UECBV

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονταν συναντήσεις εργασίας τεχνικών ομάδων (στους τομείς: του εμπορίου ζώντων ζώων, της βιομηχανίας κρέατος, της υγιεινής-κτηνιατρικής, των εξαγωγών και εισαγωγών από και προς την Ευρώπη), εισηγήσεις αναγνωρισμένων ειδικών στα επίκαιρα θέματα του τομέα και τεχνικές επισκέψεις σε καθετοποιημένες μονάδες κρέατος της Ρουμανίας.

Η εικόνα του κρέατος

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας του κρέατος για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας ήταν ένα από τα δύο κύρια θέματα του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΚ, η κοινωνία σήμερα δέχεται συντονισμένα πυρά από διάφορες οργανωμένες ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιθέσεις που αφορούν την επίδραση της κατανάλωσης του κρέατος στην υγεία, τις συνέπειες της εκτροφής των ζώων στο περιβάλλον και την κατάσταση της ευζωίας των ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικοί ομιλητές παρουσίασαν τα μέτρα που εφαρμόζονται στις διάφορες χώρες στο πλαίσιο των σχετικών Κανονισμών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις ορθές πρακτικές εκτροφής και σφαγής των ζώων. Παρουσίασαν επίσης επιστημονικά συμπεράσματα που δείχνουν την πληρότητα μιας διατροφής που περιλαμβάνει τη χρήση του κρέατος, αλλά και τις ελλείψεις που μπορούν να παρουσιαστούν από την αποκλειστική διατροφή με τροφές φυτικής προέλευσης, τονίζοντας όμως παράλληλα και την αναγκαιότητα της ισορροπημένης διατροφής, όπως και της αποφυγής ακραίων συνηθειών.

Όπως σημειώνει σχετικά με το θέμα αυτό η ΕΔΟΚ, «έχει πάρει μέρος στις δύο ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν από την UECBV στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο και στις αρχές Οκτωβρίου, όπου συζητήθηκαν σχέδια για τη διαχείριση και αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που συχνά μεταφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρέατος. Η αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής κατάστασης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιστροφή της, είναι ένας στόχος υψηλής προτεραιότητας για την ΕΔΟΚ, η οποία σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει και την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του κρέατος στην ελληνική κοινωνία».

Οι συνέπειες του «σκληρού» Brexit

Οι συνέπειες στην παραγωγή και τη διακίνηση του κρέατος από ενδεχόμενη δυσμενή, δηλαδή χωρίς αμοιβαία συμφωνία, κατάληξη των συνομιλιών για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit), ήταν το δεύτερο κύριο θέμα του Συνεδρίου της UECBV.

Η Μ. Βρετανία ως καθαρός εισαγωγέας βόειου και χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε., συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά. Σε ό,τι αφορά το πρόβειο κρέας, η αυτάρκεια της Μ. Βρετανίας υπερβαίνει το 100% ενώ η Ε.Ε. είναι ελλειμματική. Εφόσον, λόγω αδυναμίας συνέχισης του υφιστάμενου καθεστώτος του εμπορίου, διαταραχθεί αυτή η σχέση με επιβολή δασμών, υγειονομικών ελέγχων και τελωνειακών ελέγχων και ποσοστώσεων, η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει σημαντικά πλεονάσματα και ανάλογες μειώσεις των τιμών στο βόειο και στο χοιρινό, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το εμπόριο του πρόβειου κρέατος θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά, αν και οι τιμές θα ακολουθήσουν βραχυχρόνια και μακροχρόνια αυξητική τάση.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η ΕΔΟΚ σκοπεύει, «σε συνεργασία με την UECBV και τη γαλλική διεπαγγελματική INTERBEV να προχωρήσει στην οργάνωση σχετικών συναντήσεων εργασίας ειδικών του τομέα και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα αφορούν την παραγωγή και την εμπορία του κρέατος, στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οποιεσδήποτε αρνητικές καταστάσεις στην αγορά».

Στην Ελλάδα η επόμενη συνάντηση της UECBV το 2019

Η Γενική Συνέλευση των μελών της UECBV αποφάσισε, η επόμενη Γ.Σ. και το ετήσιο Συνέδριο της UECBV να οργανωθούν στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΔΟΚ και πρότεινε η μεθεπόμενη Συνέλευση να οργανωθεί στην Ελλάδα με τη συνεργασία της ΕΔΟΚ και της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας. Η απόφαση θα επικυρωθεί και τυπικά στο επόμενο Δ.Σ. της UECBV και θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με το τυπικό, από τον Πρόεδρο της διεθνούς οργάνωσης, στην επόμενη ετήσια συνάντηση στις Βρυξέλλες το 2018.

Στο Συνέδριο της UECBV την ΕΔΟΚ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της Ανδρέας Γεωργούδης, ενώ στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Τσέρνος και ο Γιάννης Παράδας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντιστοίχως, της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας. Στο Συνέδριο έλαβε επίσης μέρος η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SOPEXA Ελλάς, Βίκυ Κωστοπούλου.

* H UECBV καλύπτει τον εμπορικό τομέα της κτηνοτροφίας και τις συναλλαγές του κρέατος. Αποστολή της είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο εξασφαλίζεται ότι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του εμπορίου ζώντων ζώων και κρέατος καθώς και η βιομηχανία κρέατος της Ευρώπης (οι κτηνοτρόφοι, οι αγορές ζωικού κεφαλαίου, οι έμποροι ζώντων ζώων, τα σφαγεία, τα εργαστήρια τεμαχισμού, οι μονάδες παρασκευής κρέατος, οι χονδρέμποροι, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς), μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας γενικότερα, ασκώντας αποτελεσματικό ανταγωνισμό με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στην UECBV συμμετέχουν 53 εθνικές οργανώσεις που προέρχονται από 24 εκ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώσεις από την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ουκρανία, καθώς και τρεις διεθνείς σχετικές οργανώσεις. Συνολικά, εκπροσωπούνται στην UECBV μέσω των εθνικών οργανώσεων και των διεθνών ομοσπονδιών που είναι μέλη της, 20.000 περίπου επιχειρηματικές μορφές όλων των μεγεθών που αντιστοιχούν σε 230.000 θέσεις εργασίας.

26 October 2017
Banner
Banner