Η εγκύκλιος για το επικουρικό άργησε… ένα χρόνο

08 December 2017

Η εγκύκλιος για το επικουρικό άργησε… ένα χρόνο

Προαιρετική έχει καταστεί η επικουρική ασφάλιση των κρεοπωλών από την 1η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με το Ν. 4387/2016 (αρ. 76, παρ. 2α). Κι όμως υπάρχουν τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) που ακόμη ταλαιπωρούν τους κρεοπώλες, οι οποίοι προσέρχονται για να δηλώσουν την διακοπή της επικουρικής τους ασφάλισης. Η αιτία; Δεν... βρίσκουν τη σχετική εγκύκλιο.

Όπως φαίνεται οι απανωτές μεταμορφώσεις των φορέων ασφάλισης έχουν επιφέρει τέτοιο... μπέρδεμα που και οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων.

Έτσι, αν και σχεδόν ένα χρόνο πριν με έγγραφό του το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθάριζε την κατάσταση, χρειάστηκε να εκδοθούν και νέα διοικητικά έγγραφα.

Έτσι μετά από έγγραφο που εξέδωσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στις 4 Οκτωβρίου 2017, ενημερώνονται οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την προαιρετικότητα της επικουρικής ασφάλισης των καταστηματαρχών κρεοπωλών. Χρειάστηκαν δυο ολόκληροι μήνες ώστε η διοίκηση του ΕΦΚΑ να εκδώσει στις 7 Δεκεμβρίου εγκύκλιο που να ενημερώνει τους αρμόδιους υπαλλήλους στα υποκαταστήματα του φορέα για το εξής:

Από 1/1/2017 οι αυτοαπασχολούμενοι, ήδη ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΕΑ καταστηματάρχες κρεοπώλες, που μέχρι 31/12/2016 υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του τ. ΕΤΕΑ δύνανται προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι τα πρόσωπα που είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως καταστηματάρχες κρεοπώλες από 1/7/2012 και έπειτα, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ.

Έτσι ένα χρόνο σχεδόν μετά την τυπική εφαρμογή του νόμου, εκδόθηκε και η απαραίτητη εγκύκλιος, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να κάνουν χρήση των διατάξεών του...

Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf το σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ εδώ

08 December 2017
Banner
Banner