Γιώργος Μπατζακίδης: Εμείς πρέπει να αναλάβουμε την ενημέρωση των καταναλωτών

01 November 2015

Γιώργος Μπατζακίδης: Εμείς πρέπει να αναλάβουμε την ενημέρωση των καταναλωτών

Εκατόν εξήντα κρεοπωλεία σε μια πόλη 50.000 κατοίκων, όπως είναι η Ξάνθη και άλλων 50.000 στον υπόλοιπο νομό είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. «Θα έλεγα ότι έχουμε καταντήσει σαν τα φαρμακεία», μας λέει ο Γιώργος Μπατζακίδης, ο οποίος μας μιλά για τον υπερεπαγγελματισμό στην περιοχή, αλλά και για την ανάγκη να αναλάβουν οι ίδιοι οι κρεοπώλες, μέσα από τα σωματεία και κυρίως μέσα από την ΠΟΚΚ την ενημέρωση των καταναλωτών για το τι σημαίνει ποιότητα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο βοδινό κρέας και το μοσχάρι γάλακτος για παράδειγμα.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Οκτωβρίου 2015, Νο 31

-Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν το σωματείο σας;
Το πρώτο πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ο υπερεπαγγελματισμός. Έχουμε μια έξαρση στο άνοιγμα κρεοπωλείων, κάτι που για πολλούς αποτελεί μια διέξοδο, παρά μια γνώση που έχει έρθει από το παρελθόν και μεταφέρθηκε στο μέλλον.
Το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται στα μειονοτικά ορεινά χωριά της Ξάνθης με τον τρόπο που λειτουργούν (παράνομες σφαγές στις στάνες) δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στα υπόλοιπα καταστήματα.

-Πώς κινείται η αγορά αυτή την περίοδο;
Η αγορά κινείται κάπως περίεργα. Καταρχάς έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, αλλά έχει αλλάξει και ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών τους. Μετά την νέα τάξη πραγμάτων που λέγεται capital controls, ο κόσμος προσαρμόστηκε μετά από ένα μεγάλο διάστημα. Μεσολάβησε μια περίοδος που είχαμε προβλήματα, παρουσιάστηκε μια δυσλειτουργία των αγορών.

-Υπήρξαν προβλήματα και στην προμήθεια της αγοράς;
Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν ουσιώδη προβλήματα. Όσοι διέθεταν μετρητά μπορούσαν να πληρώσουν ώστε να εισάγουν τα κρέατα και να έχουμε κι εμείς με τη σειρά μας τις προμήθειες που θέλαμε στα καταστήματά μας. Όσοι αγοράζουν από τους ντόπιους παραγωγούς εκεί δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

-Η περιοχή σας έχει μια αυξημένη εγχώρια παραγωγή. Η αύξηση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα πόσο επηρεάζει το κόστος σας;
Σίγουρα αυξάνεται το κόστος για την αγορά του κάθε ζώου. Αν και τον ΦΠΑ ο επαγγελματίας θα τον πάρει πίσω, το ότι αναγκάζεται να δώσει περισσότερα μετρητά είναι πρόβλημα. Τα μετρητά στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι υπερπολύτιμα.

-Ποιο ζήτημα θεωρείς ότι είναι σοβαρό για τον κλάδο;
Δεχόμαστε μια σειρά ελέγχων από πολλές υπηρεσίες, που πολλές φορές είναι και αντικρουόμενες μεταξύ τους. Για να μην πω για τον τομέα των παρασκευασμάτων, ή τη «ζεστή γωνιά» για τα οποία αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια δεν έχει βρεθεί μια ουσιώδης λύση. Το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε πολύ ευάλωτοι στον έλεγχο που υφιστάμεθα. Όταν έρχεται ο ΕΛΓΟ και κάνει αντιστάθμιση της ζυγαριάς με αυτά που έχουμε πουλήσει βρισκόμαστε εκτεθειμένοι. Πολλοί συνάδελφοι δεν βγάζουν την αυτοκόλλητη ετικέτα, δεν βγάζουν το Ζ και δίνουν πάτημα να λειτουργεί ο ΕΛΓΟ ως εισπρακτική υπηρεσία. Οι κρεοπώλες λόγω φόρτου εργασίας, λόγω συνήθειας ενδεχομένως, λόγω κάποιας συγκυρίας αμελούν να βγάλουν το Ζ κάθε μήνα. Σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο θα χρεωθείς πρόστιμο. Πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε αρκετές υπηρεσίες, την Κτηνιατρική, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, το Τμήμα Εμπορίου, τον ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ κάπου μας… περισσεύει.
Ήθελα να πως επίσης και για τις τριμελείς επιτροπές που υπάρχουν σε κάθε νομό, όπου συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των σωματείων μας. Αν είναι να συμμετάσχω σε μια επιτροπή που επιβάλλει πρόστιμα χωρίς να έχω το δικαίωμα ψήφου, απλά να λειτουργώ ως ωτακουστής, δεν έχει νόημα και το θεωρώ παρωδία.

01 November 2015
Banner
Banner