Γιατί μεγαλώνει στην Ευρώπη η ανησυχία για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

09 December 2019

Γιατί μεγαλώνει στην Ευρώπη η ανησυχία για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Νέο κρούσμα του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων επιβεβαιώθηκε στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η νέα αυτή περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εντοπίστηκε στη δυτική επαρχία Βιελκοπόλσκι της Πολωνίας, κοντά στα γερμανικά σύνορα, και μάλιστα σε μια περιοχή στην οποία οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν το 36% της πολωνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Ο ιός εντοπίστηκε σε αγριόχοιρους της περιοχής και όχι σε χοιροτροφική εκμετάλλευση, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο όχι μόνο για την πολωνική αλλά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία χοιρινού κρέατος. Είναι γνωστό ότι η παρούσα περίπτωση ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενο πρόσφατο εύρημα που επιβεβαιώθηκε στην περιοχή Λουμπούσκι, που βρίσκεται επίσης κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, τον κορυφαίο Ευρωπαίο προμηθευτή χοιρινού κρέατος.

Η ανησυχία είναι έντονη, όπως γράφει το Bloomberg, καθώς «η Ε.Ε. αποτελεί έναν σημαντικό προμηθευτή για την Κίνα –όπου ο ιός έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο– και αυτή η εξαγωγική δραστηριότητα θα κινδυνεύσει» αν η κατάσταση ξεφύγει και «χτυπηθεί» και η Γερμανία.

Αποδίδει το κυνήγι αγριόχοιρου;

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν θανατωθεί στην Πολωνία περισσότεροι από 200.000 αγριόχοιροι στην προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση της ασθένειας από τη μια επαρχία στην άλλη. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση ήταν αισιόδοξη για τα αποτελέσματα ενός μεγάλης κλίμακας κυνηγιού αγριόχοιρων, φαίνεται ότι οι ειδικοί εκφράζουν αμφισβητήσεις.

Όπως διαβάζουμε μάλιστα στο euromeatnews.com «το κυνήγι αγριόχοιρων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού ίσως να μην είναι πάντα η καλύτερη ιδέα. Τα ζώα μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να συνεχίσουν την εξάπλωση της νόσου» σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα ο Εραν Ράιζμαν, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου του FAO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο κίνδυνος να περάσει τα πολωνογερμανικά σύνορα η ασθένεια είναι εξαιρετικά υψηλός, γράφει το euromeatnews. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα αναπόφευκτο, επικαλούμενο δήλωση Ισπανού οικονομολόγου και συμβούλου στη βιομηχανία τροφίμων, Εμίλιο Μπέκερ. Η νόσος θα φτάσει στη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, έχει γίνει ενδημική και τώρα οι ιθύνοντες πρέπει να βγουν στην πρώτη γραμμή για να ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα, δήλωσε ο Μπέκερ κατά τη διάρκεια της έκθεσης Carnexpo 2019 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Θυμίζουμε ότι στην Ευρώπη, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι παρούσα μέχρι στιγμής στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβακία και το Βέλγιο. Η πιο πρόσφατη μάλιστα προειδοποίηση του FAO κάνει λόγο για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας μέσω των Βαλκανίων.

09 December 2019
Banner
Banner