Για τον καταρροϊκό πυρετό ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας

18 August 2020

Για τον καταρροϊκό πυρετό ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας

Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκαν σε περιοχές της χώρας μας, μοιράζονται οι κτηνίατροι.

Έτσι, σε ανακοίνωσή του ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Νομού Καρδίτσας ενημερώνει τους προβατοτρόφους για όσα πρέπει να ξέρουν για τη ζωονόσο, τους προτρέπει σε κάποιες άμεσες δράσεις και τους συμβουλεύει να ενημερωθούν περαιτέρω από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού αλλά και τα κατά τόπους κτηνιατρεία.

«Η εμφάνιση εστιών Καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, από την 30-7-20, στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Πέλλας και Φλώρινας δημιουργεί ανησυχία στους κτηνοτρόφους και επιβάλει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου» αναφέρει ο Σύλλογος και περιγράφει τα συμπτώματα:

«Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ιογενής, λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών, που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (σκνίπα). Από τον ιό προσβάλλονται όλα τα μηρυκαστικά, με τα πρόβατα να εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα, ενώ στις αίγες και στα βοοειδή η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική.

Η τυπική μορφή της νόσου διαρκεί 1-4 εβδομάδες και τα ζώα παρουσιάζουν:

-Υψηλό πυρετό (42 C)

-Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στο στόμα, στη γλώσσα στους οφθαλμούς και στα αυτιά)

-Ρινικό έκκριμα

-Έντονη σιελόρροια με φλεγμονή και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο

-Φλεγμονή στη στεφάνη της χηλής, ποδοδερματίτιδα και χωλότητα

-Αποβολές ή γέννηση θνησιγενών αρνιών

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα, πνευμονία, διάρροια και μυικές βλάβες.

Τα πρόβατα κάθε ηλικίας είναι ευπαθή.

Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν ειδικά θεραπευτικά μέτρα. Εφαρμόζεται υποστηρικτική αγωγή.

Η διάγνωση της νόσου απαιτεί εργαστηριακό έλεχγο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα μέχρι σήμερα κρούσματα, η ΠΕ Καρδίτσας ανήκει στη ζώνη προστασίας για τον ιό.

Η οριοθέτηση των ζωνών (ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης) γίνεται  από τις κατά τόπους υπηρεσίες, από τις οποίες δίνονται και οι άδειες για τη μετακίνηση των ζώων.

Ο καταρροικός πυρετός είναι νόσημα Υποχρεωτικής δήλωσης».

Ο ιός, συμπληρώνει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ν. Καρδίτσας, δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ούτε με την επαφή με μολυσμένα ζώα ούτε με την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος.

Τέλος, «για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου προτείνεται η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στα ζώα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθώς και στους χώρους παραμονής των ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενημερωθούν για τη νόσο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού αλλα και στα κατά τόπους κτηνιατρεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

[Κεντρική φωτο: wikipedia]

18 August 2020
Banner
Banner