Για συνεργασία στον έλεγχο τροφίμων υπέγραψαν Δούρου – Τσιάλτας

24 October 2016

Για συνεργασία στον έλεγχο τροφίμων υπέγραψαν Δούρου – Τσιάλτας

Είναι μήνες τώρα που συζητείτο η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Αττικής. Η υπόθεση όμως καθυστερούσε, μολονότι υπάρχει ένα ήδη επιτυχημένο ανάλογο παράδειγμα συνεργασίας του ΕΦΕΤ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι οδηγός προκειμένου οι διαδικασίες να κυλήσουν πιο γρήγορα.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, έφτασε το… πλήρωμα του χρόνου και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα των ελέγχων τροφίμων υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παρουσία του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία και τον συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών των δύο πλευρών για:

-Την υλοποίηση του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για τα έτη 2016-2017-2018.

-Τη διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών - αναφορών πολιτών.

-Την υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας εκ μέρους ξένων αποστολών σε εφαρμογή του άρθρου 45 του Καν. 882/2004.

Επιπλέον, το πλαίσιο συνεργασίας αφορά και την ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι που διεξάγονται, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους σε εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση). Ενδεικτικά οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, μαγειρεμένων φαγητών, ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, οσπρίων, ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μαζικής εστίασης.

efet-perifereia-attikhs1Πέρα από αυτούς τους ελέγχους, το Πρωτόκολλο συνεργασίας καλύπτει την εντατικοποίηση των ελέγχων που υφίστανται από εποχικές έκτακτες ανάγκες που αφορούν σε ελέγχους επιχειρήσεων κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Σαρακοστής καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τους θερινούς μήνες (Δήμοι με οργανωμένες παραλίες).

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων μέσα από τον επιμερισμό των σχετικών ελέγχων και διασφαλίζει τη μεταξύ τους ενημέρωση αναφορικά από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε: «Στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο αγροτικός χώρος, ως χώρος που παράγει ασφαλή προϊόντα και προϊόντα ποιότητας, το σημερινό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράψαμε με την Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει ουσιαστικά, πόσο μάλλον όταν ζητούμενο για εμάς αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία πρέπει να εστιαστεί κυρίως σε έναν χώρο που έχει τέτοιες δυνατότητες - και ο χώρος αυτός είναι ο αγροτικός, είναι τα τρόφιμα».

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τον αποτελεσματικό έλεγχο. Δημιουργούμε μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, μέσα από τον αναγκαίο συντονισμό, την αμοιβαία ενημέρωση και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων. Στο πρόσωπο των τριών Γενικών Διευθυντών της Περιφέρειας Αττικής, που βρίσκονται εδώ σήμερα, οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, που παρά την υφιστάμενη υποστελέχωση, δίνουμε έναν αγώνα, μεταξύ άλλων, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών».

24 October 2016
Banner
Banner