Ανανέωσαν τη συμφωνία για συντονισμό των ελεγκτικών τους μηχανισμών, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ΕΦΕΤ

17 January 2019

Ανανέωσαν τη συμφωνία για συντονισμό των ελεγκτικών τους μηχανισμών, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ΕΦΕΤ


Στην ανανέωση του εξαιρετικά επιτυχημένου πρωτοκόλλου συνεργασίας τους προχώρησαν σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Το νέο πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη στη χώρα που συνεργάστηκε με τον ΕΦΕΤ, από το 2014, με την καθιέρωση των κοινών ελέγχων, σε μια συνεργασία – πρότυπο, η οποία στην πορεία επεκτάθηκε και καθιερώθηκε στην υπόλοιπη χώρα.
«Σήμερα, με βάση και τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί, τους στόχους αυτούς τους έχουμε πετύχει. Τη διετία 2014-2015, από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι και 1.400 δειγματοληψίες. Την περίοδο 2016-2018, από τις διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο, διενεργήθηκαν περίπου 5.000 έλεγχοι και 710 δειγματοληψίες, όπου εντοπίσαμε και βγάλαμε από την αγορά περισσότερα από 180 νοθευμένα, επιβλαβή και ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά, επιβάλλοντας ταυτόχρονα διοικητικές κυρώσεις ύψους 425.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο νέο πρωτόκολλο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι «πρώτος, πάγιος και διαρκής στόχος μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Υπάρχουν όμως και αλλά, πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα από αυτή τη στενή συνεργασία:
1.Προστατεύουμε την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα.
2.Αποφεύγουμε φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων.
3.Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς ταυτόχρονα, να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στο έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.
Αυτή η συνεργασία – πρότυπο, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΦΕΤ, με τις οικονομίες κλίμακας που συμβάλλουν στον περιορισμό του επιχειρησιακού κόστους, τη μετάδοση γνώσης, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού, την άντληση και την από κοινού αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών, την αποδοτικότητα των συνεργιών στην επίτευξη των στόχων, αποτελεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί από ακόμα περισσότερους φορείς και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους τομείς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Είναι βασικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τα κόστη».

Όπως ανακοινώνει ο ΕΦΕΤ από την πλευρά του, ο κ. Πολυχρονίου δήλωσε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συντονίζουν τις δυνάμεις τους, δηλαδή τις ελεγκτικές υπηρεσίες τους, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν περισσότερο ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα».

17 January 2019
Banner
Banner