Για μεθόδευση διάλυσης του ΥΠΑΑΤ μιλούν οι γεωτεχνικοί

18 June 2015

Για μεθόδευση διάλυσης του ΥΠΑΑΤ μιλούν οι γεωτεχνικοί

Για νεοφιλελεύθερες πολιτικές και απαξίωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατηγορούν οι ενώσεις των γεωτεχνικών υπαλλήλων του Δημοσίου τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΠΟΓΕΔΥ, η ΠΕΓΔΥ και η ΠΕΚΔΥ επιτίθενται στον υπουργό για τις δηλώσεις του σχετικά με τους ελέγχους στα τρόφιμα και ζητούν το Υπουργείο να παραμείνει η μόνη κεντρική αρμόδια Αρχή. Θυμίζουμε ότι ο κ. Αποστόλου σε πρόσφατη επίσκεψή τους στον ΕΦΕΤ μίλησε για ενιαίους ελέγχους με κεντρική αρχή τον ΕΦΕΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των τριών οργανώσεων:
Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου και των απόψεων που εκφράστηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αποστόλου, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΓΔΥ και ΠΕΚΔΥ,
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
τον Αναπληρωτή Υπουργό για τη μεθόδευση διάλυσης του ΥΠΑΠΕΝ, που υπαγορεύεται από κύκλους που έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων, εις βάρος της δυνατότητας παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που και στο παρελθόν σχεδίαζαν και προωθούσαν την απαξίωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου με στόχο την ακύρωση των Επίσημων Ελέγχων στα τρόφιμα.
Αγνοεί προκλητικά ο Υπουργός τον προοδευτικό Νόμο 4235/14, που με αγώνες κερδήθηκε και με τον οποίον κατοχυρώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΩΣ ΜΟΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ για τους ελέγχους στα τρόφιμα, όπως ορίζει η ενωσιακή νομοθεσία.
Ο συνάδελφος Υπουργός ανασύρει σκελετούς από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, με απόψεις και πολιτικές που έχουν καταδικαστεί με τους αγώνες των Γεωτεχνικών.
Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους την πλήρη αντίθεση μας με τις συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις του Υπουργού, που αποσκοπούν στη συρρίκνωση του ΥΠΑΠΕΝ και στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα των ελέγχων, όπως χρόνια τώρα επιθυμούν οι βιομηχανίες τροφίμων, οδηγώντας στον αφανισμό της Αγροτικής Οικονομίας.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι:
Ενώ, ο προηγούμενος «μνημονιακός» Υπουργός συνάδελφος κ. Τσαυτάρης έπραξε το επιστημονικά και θεσμικά αυτονόητο ορίζοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΩΣ ΜΟΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ, αποτυπώνοντας την επιλογή αυτή στον νέο οργανισμό του ΥΠΑΑΤ και ακύρωσε τις επιθυμίες βιομηχάνων και εθεδόδουλων θεσμικών φερέφωνων, ο «προοδευτικός», «αντιμνημονιακός» Υπουργός, προωθεί ΑΚΡΩΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
Θέλοντας να προστατεύσουμε τον συνάδελφο κ. Υπουργό από την τύχη προηγουμένων Υπουργών και Γενικών Γραμματέων, που υποστήριξαν αντίστοιχες πολιτικές, τον καλούμε να πάρει πίσω αυτές τις απόψεις, διαφορετικά με τους αγώνες μας θα τις πετάξουμε για ακόμη μια φορά στα σκουπίδια.
Απαιτούμε να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του, όσον αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση μας, σύμφωνα με την οποία:
Το ενιαίο σύστημα ελέγχου μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρχει μία Κεντρική Αρμόδια Αρχή, η οποία πρέπει να είναι το ΥΠΑΠΕΝ, λόγω του διπλού ρόλου του, δηλαδή της ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής με ταυτόχρονη προάσπιση των συμφερόντων του έλληνα παραγωγού αλλά και της προστασίας της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή. Η χάραξη της διατροφικής πολιτικής θα πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα εισαγωγών – εξαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου και όχι των εποπτευομένων φορέων του.
Το ΥΠΑΠΕΝ πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη για την κατάρτιση, εποπτεία, και εφαρμογή του συστήματος ελέγχων αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του. Επίσης, να έχει την ευθύνη για τη νομοθεσία (εναρμόνιση ενωσιακού δικαίου και έκδοση Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων).
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι οι αντίστοιχες δομές (Δ/νσεις) του ΕΦΕΤ θα πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτές του ΥΠΑΠΕΝ. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει ένας ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός που θα επαληθεύει την προσέγγιση από τον «χωράφι στο πιάτο» (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, υγεία ζώων, προστασία ζώων, σήμανση και καταγραφή ζωικού κεφαλαίου, τρόφιμα, ζωοτροφές δηλαδή την αγροδιατροφική αλυσίδα στο σύνολό της).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπίσουμε την καινούρια λαίλαπα που απεργάζονται ο Υπουργός και οι συν αυτώ εναντίον των Γεωτεχνικών και της ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας.

18 June 2015
Banner