Για έκτο συνεχόμενο μήνα ανοδικά οι διεθνείς τιμές στο κρέας

08 April 2021

Για έκτο συνεχόμενο μήνα ανοδικά οι διεθνείς τιμές στο κρέας

Κατά 2,3% αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι διεθνείς τιμές στο κρέας, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο Δείκτης για τις τιμές του κρέατος βρέθηκε τον Μάρτιο κατά μέσο όρο στις 98,9 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 2,2 μονάδες (2,3%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Συνέχισε έτσι σε ανοδική τροχιά για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα (0,5%) σε σχέση με την τιμή ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές στα πουλερικά και στο χοιρινό αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από το γρήγορο ρυθμό εισαγωγών που πραγματοποιούν ασιατικές χώρες, και κυρίως η Κίνα.

Τις τιμές στο χοιρινό στήριξε επίσης η αύξηση των πωλήσεων στο ενδοενωσιακό εμπόριο στην Ε.Ε., ενόψει των εορτών του Πάσχα (το Πάσχα των Καθολικών εορτάστηκε φέτος ένα μήνα νωρίτερα από εκείνο των Ορθοδόξων).

Οι τιμές του βόειου κρέατος παρέμειναν σταθερές, κοντά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, καθώς οι αυξήσεις των τιμών για Βραζιλία και ΗΠΑ αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών εξαγωγής από την Αυστραλία.

Αντίθετα, οι τιμές του πρόβειου κρέατος μειώθηκαν λόγω της αύξησης της προσφοράς από τη Νέα Ζηλανδία, καθώς οι παραγωγοί έστειλαν νωρίς τα ζώα προς σφαγή, λόγω της ξηρασίας.

Κατά τα λοιπά, ο Δείκτης του FAO για τα τα τρόφιμα συνολικά, βρέθηκε τον Μάρτιο κατά μέσο όρο στις 118,5 μονάδες, δηλ. 2,4 μονάδες (2,1%) υψηλότερα από ό,τι τον Φεβρουάριο. Η αύξηση σηματοδότησε τον δέκατο συνεχόμενο μήνα ανόδου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014. Η αύξηση προήλθε από την ισχυρή άνοδο στα φυτικά έλαια, αλλά και στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ από την άλλη τα δημητριακά και η ζάχαρη υποχώρησαν.

Ο Δείκτης τιμών στα δημητριακά ανήλθα τον Μάρτιο 2021 στις 123,6 μονάδες, μειωμένος κατά 1,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας έτσι την μια οκτάμηνη ανοδική πορεία - εξακολουθεί ωστόσο να είναι 26,5% πάνω από το επίπεδο του Μαρτίου 2020.

Μεταξύ των βασικών σιτηρών, τον Μάρτιο οι τιμές εξαγωγής στο σιτάρι μειώθηκαν περισσότερο, πέφτοντας 2,4%, ωστόσο παρέμειναν 19,5% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των τιμών του σίτου τον Μάρτιο αντανακλά κυρίως την επαρκή προσφορά και τις ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής για τις καλλιέργειες του 2021.

Οι διεθνείς τιμές στο καλαμπόκι και το κριθάρι μειώθηκαν επίσης τον Μάρτιο, αν και η συνεχιζόμενη ισχυρή εισαγωγική ζήτηση από την Κίνα απέτρεψε μια μεγαλύτερη πτώση.

08 April 2021
Banner
Banner