Άδ. Γεωργιάδης: 300 εκατ.€ η πραγματική απώλεια στην εστίαση το 2020, πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για τον κλάδο

22 February 2021

Άδ. Γεωργιάδης: 300 εκατ.€ η πραγματική απώλεια στην εστίαση το 2020, πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για τον κλάδο

Περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ ήταν η πραγματική απώλεια τζίρου που είχαν το 2020 τα καταστήματα του κλάδου εστίασης. Αυτός είναι ο υπολογισμός του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, όπως τον ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Βασ. Οικονόμου, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι:

«Το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 6,4 δισεκατομμύρια. Το 2020 λόγω των κλειστών καταστημάτων, ο τζίρος ο πραγματικός έφτασε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Όμως, η κυβέρνηση με μία σειρά μέτρων που θα εξειδικεύσω στη συνέχεια, έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από Ευρωπαϊκούς πόρους, κατά 1,93 δισεκατομμύρια.

Έτσι λοιπόν τα 6,4 δισεκατομμύρια του 2020, τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισεκατομμύρια το 2020. Η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου, είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν, ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση».

[Εδώ η απάντηση και τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων]

Είναι λίγο παράδοξο να βάζεις μαζί στο ίδιο τσουβάλι έσοδα και βοηθήματα. Είναι ακόμη περισσότερο παράδοξο να πιστεύει ένας υπουργός ότι το εισόδημα που πήγαινε ο εστιάτορας στο σπίτι του, τα προς το ζην δηλαδή, μειώθηκε απλώς κατά λίγο επειδή έλαβε μια επιστρεπτέα προκαταβολή, επειδή δεν πλήρωσε για ενοίκιο, δημοτικά τέλη και υπαλλήλους και επειδή θα επιδοτηθεί για να πάρει θερμάστρα μέσω ΕΣΠΑ. Ούτε αρκεί το πάγωμα ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που θα καταβληθούν όμως στο μέλλον (γιατί η εφορία και ο ΕΦΚΑ δεν ξεχνούν ποτέ, ως γνωστόν). Πολύ απλά, όταν δεν μπαίνει ευρώ στο μαγαζί για πολλούς μήνες το 2020, δύσκολα μπαίνει και… τσουκάλι στο σπίτι.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, δεν θα εξέπεμπαν κραυγή αγωνίας οι επαγγελματίες της εστίασης και δεν θα έκαναν δραματικές εκκλήσεις προς την κυβέρνηση.

Προφανώς δεν υπάρχει ένα μαγικό πουγγί που βγάζει απεριορίστως χρήματα, και επίσης προφανώς έχουν γίνει αρκετά για να μαλακώσει η απώλεια των επαγγελματιών της εστίασης. Όμως είναι άλλο αυτό, και άλλο να ανακοινώνεται ότι με έναν περίπου μαγικό τρόπο ο κάθε επαγγελματίας της εστίασης στερήθηκε απλώς μία-δύο χιλιάδες ευρώ στη διάρκεια του 2020.

Όπως και να το κάνεις, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια…

Πάντως, από τη συζήτηση στη Βουλή και τις απαντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βγήκαν και καλά νέα.

Έτσι, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να αναμένουμε:

- Καινούργιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα αφορά μόνο την εστίαση, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, εν όψει του ανοίγματος».

- Η ώρα που θα ανοίξουν τα καταστήματα δεν είναι μακριά, «καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορώ να πω ημερομηνία, αλλά εν πάση περιπτώσει, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε».

- Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering κλπ., «που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, είναι πολλά και ωραία τα κτήματα, η προσωπική μου γνώμη –θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό– είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Και το λέω και για τον εξής λόγο. Διότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του, να σπεύσει και από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού τους. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά θα δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουν μείνει ένα χρόνο χωρίς εκδηλώσεις».

22 February 2021
Banner
Banner