Γαλλική εμπλοκή στην υπογραφή της συμφωνίας ΤΤΙΡ
Related Articles
Ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία ΤΤΙΡ έφεραν οι αποκαλύψεις μεγάλου μέρους των μυστικών συνομιλιών. Η δημοσιοποίηση 248 σελίδων από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η Greenpeace δείχνουν ότι μια σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών υπονομεύονται σοβαρά καθώς αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά «επιτυγχάνονται» υπό το πρίσμα της ανατροπής των κανονιστικών και δασμολογικών φραγμών σε εμπόριο και επιχειρήσεις, στο οποίο αποσκοπούν οι συνομιλίες για την υπογραφή της ΤΤΙΡ, της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. Σοβαρά ζητήματα όπως τα χημικά και τα γεωργικά προϊόντα στις διαπραγματεύσεις τέθηκαν σύμφωνα με τις προτάσεις της βιομηχανίας, ή οι διαπραγματευτές έδειξαν απροθυμία να δεχθούν αλλαγές αν προηγουμένως δεν υπάρξει διαβούλευση με τη βιομηχανία.
Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται κατά της συμφωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Την αρνητική θέση της Γαλλίας ακολούθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
Η Greenpeace καλεί την Ελλάδα να πάρει θέση
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με ανακοίνωσή του ζητά από τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση απέναντι στην ΤΤΙΡ και την αντίστοιχη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA).
Η οικολογική οργάνωση, υπογραμμίζει ότι «με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι πλέον διαθέσιμο προς όλους και ότι ο πάταγος από τις αποκαλύψεις καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα: να δηλώσουν ανοιχτά και έμπρακτα την αντίθεσή τους απέναντι σε δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας».
Ειδικότερα, η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:
Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.
«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα πρέπει να σταματήσουν. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, καθώς μία διαπραγμάτευση σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών. Απαιτείται να γίνει η συζήτηση για ένα ανοιχτό εμπόριο με έναν ανοιχτό διάλογο που θα περιλαμβάνει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των πολιτών αλλά και εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών, και σε καμία περίπτωση μόνο με την υπερεκπροσώπηση των λόμπι του εμπορίου», τονίζει χαρακτηριστικά.