Γαλακτοκομικά και κρέας έσπρωξαν ψηλά τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Απρίλιο

13 May 2019

Γαλακτοκομικά και κρέας έσπρωξαν ψηλά τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Απρίλιο

Με οδηγό τα γαλακτοκομικά και το κρέας, αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως. Αυτό αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που καταρτίζει τον Δείκτη Τιμών FAO και για τον Απρίλιο έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο, πιάνοντας το υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο 2018. Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη κι έτσι ο Δείκτης παραμένει 2,3% χαμηλότερα από τον Απρίλιο 2018.

Όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία, αν εξαιρεθούν τα δημητριακά, όλοι οι άλλοι υπο-δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τον Απρίλιο, με πρωταγωνιστές, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα γαλακτοκομικά και το κρέας, και σε μικρότερο βαθμό τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη.

Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO σημείωσε τον Απρίλιο αύξηση 3,0% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με τις ανά μήνα αυξήσεις των τιμών να παρατηρούνται κυρίως στο χοιρινό και το βοδινό, και λιγότερο σε κρέας πουλερικών και πρόβειο. Οι διεθνείς τιμές στο χοιρινό αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της έντασης της εισαγωγικής ζήτησης που παρουσίασε η Ασία, κυρίως η Κίνα, και η οποία προκλήθηκε από την απότομη μείωση της παραγωγής χοιρινού εξαιτίας της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Οι τιμές σε βοδινό, πουλερικά και πρόβειο αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας μια σχετική συρρίκνωση στην παγκόσμια αγορά κρέατος.

Δείκτες Τιμών FAO για επιμέρους είδη τροφίμων

Σε αντίθετη πορεία κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO, αφού καταγράφηκε μειωμένος κατά 2,8% σε σχέση με τον Μάρτιο και 5% κάτω από την τιμή του Απριλίου 2018. Ο Δείκτης για τα δημητριακά υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα, πιεζόμενος από τις μεγάλη εξαγωγική διαθεσιμότητα και την αντίστοιχη επιβράδυνση του εμπορίου. Πιο ειδικά, οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο, επηρεαζόμενες από τις προοπτικές ισχυρής αύξησης της παραγωγής του 2019, και εν μέσω μεγάλης εξαγωγικής προσφοράς. Οι τιμές στο καλαμπόκι ήταν επίσης χαμηλότερες, κυρίως λόγω των προσδοκιών για μεγαλύτερη σοδειά στη Νότια Αμερική. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών στο ρύζι καταγράφηκε γενικά σταθερός τον Απρίλιο.

13 May 2019
Banner
Banner