Στον ΦΠΑ 6% οι ζωοτροφές από Οκτώβριο – Ποια μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

13 September 2021

Στον ΦΠΑ 6% οι ζωοτροφές από Οκτώβριο – Ποια μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην ελάφρυνση της –πολυπληθούς– μεσαίας τάξης, ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, το Σάββατο, δεν είχε να ανακοινώσει πολλά για τον αγροτικό κόσμο, καθώς η μοναδική εξαγγελία για τον πρωτογενή τομέα ήταν η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από τον συντελεστή 13% στο 6%.

Διαβάστε σχετικά: Βασίλης Σαλάτας: Ένα ακόμη χτύπημα για την κτηνοτροφία μας η αύξηση τιμών στις ζωοτροφές

Το μέτρο θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και έρχεται μετά από πολλούς μήνες δραματικών αυξήσεων που παρατηρούνται στις πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Είναι ένα μέτρο που θα έχει «μόνιμο χαρακτήρα υπέρ των κτηνοτρόφων μας» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξάλλου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή, αναφέρθηκε στους νέους αγρότες, τη νέα ΚΑΠ και το πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, τονίζοντας πως το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας για να κάνει ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ. Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σημαντική την εκστρατεία ενημέρωσης για μια αγροτική παραγωγή που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνδέεται συνολικά με τον αγροδιατροφικό τομέα και με τον Τουρισμό μας και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Τα επιτεύγματα

Μιλώντας μάλιστα στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τα επιτεύγματα που δείχνουν μια στροφή της χώρας, αναφέρθηκε «στα 35 δισεκατομμύρια της αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. από αυτά να αφορούν αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Μιλάμε δηλαδή για το 19% του ΑΕΠ. Αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση και στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Προσέξτε, ως τον Ιούνιο είχαμε 70.000 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από την πανδημία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία. Ενώ και τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους […] Η πρόοδος αποτυπώνεται ακόμα και στα κόκκινα δάνεια, που μειώνονται δραστικά. Και στις 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα σε σχέση με το 2019. Στα δεδομένα των κατασκευών, της μεταποίησης και των εξαγωγών, που πλέον κινούνται και συχνά ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Και, πάνω από όλα, στον δείκτη του οικονομικού κλίματος, που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε επισήμως ότι κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%. Επαναλαμβάνω: 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%».

Μέτρα ελάφρυνσης

Με τον «αέρα» που δίνουν όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι όλα τα θετικά στοιχεία θα μεταφραστούν σταδιακά σε χειροπιαστό όφελος για κάθε Έλληνα.

Έτσι, μεταξύ των οικονομικών μέτρων για το 2022 εξήγγειλε:

- Το «πρώτο ένσημο». Στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, 600 θα πηγαίνουν απευθείας στον νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους.

- Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

- Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ.

- Για το σύνολο των πολιτών κάτω των 29 ετών, από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data.

- Για τους εφήβους 15 έως 17 ετών, αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 gigabytes δωρεάν data στο κινητό τους.

- Από το 2022, ψηφιακή κάρτα νέων όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες έως 29 ετών.

- Το ειδικό τέλος τηλεπικοινωνιών μειώνεται και για όλους τους καταναλωτές, στο 10% αντί για 12 έως 20% σήμερα.

- Από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.

- Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες. Ενώ στο φορολογητέο εισόδημα όλων θα υπάρχει 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων.

- Για τις επιχειρήσεις: Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος πέφτει από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

- Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

- Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, δηλαδή με μόνο 15,5%. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια για ποσό έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

- Παραμένει, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στους κινηματογράφους. Επεκτείνεται, όμως, και σε δύο ακόμα κατηγορίες: στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

- Μειώνεται μέχρι και 50%, ανάλογα με την απώλεια τζίρου, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει επιχειρήσεις.

- Επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος «Γέφυρα», ένα πρόγραμμα το οποίο ανταμείβει τους συνεπείς δανειολήπτες. Επεκτείνεται για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα η στήριξη της απασχόλησης με το πρόγραμμα «Συν-εργασία».

- Ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να μειώνεται με δίκαιο τρόπο στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας δικαιότερης αντιμετώπισης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι το 2021. Και ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του.

Απάντηση στις ανατιμήσεις προϊόντων

- Εκτός από τα στοχευμένα μέτρα χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως καφές, αναψυκτικά, αλλά και οι μεταφορές, αυστηρότατος έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας.

- Παροχή κρατικής στήριξης έναντι των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος. Συγκροτείται ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές. Εκεί θα διατεθούν, σε πρώτη φάση, 150 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Αν χρειαστεί θα επεκταθεί.

- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

- Διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες.

- Επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό θα μειώσει κατά παραπάνω από 500.000.000 ετησίως τις επιβαρύνσεις όλων των τιμολογίων ρεύματος.

- Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

13 September 2021
Banner
Banner