Δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική κτηνοτροφία

17 September 2021

Δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική κτηνοτροφία

Μια ακόμη δύσκολη χρονιά περιμένει τους κτηνοτρόφους στη χώρα μας, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στην αύξηση του κόστους παραγωγής, την απώλεια εισοδήματος, αλλά και επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για: την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποία σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι και εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους για όλους τους κλάδους (προβατοτροφία, αιγοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία) - η απώλεια εισοδήματος φαίνεται να μην αντισταθμίζεται, ούτε καν για την προβατοτροφία παρά την αύξηση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος· τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλoκαιριού, που εκτός από την καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο, κατέκαψαν και χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, τα οποία δεν πρέπει να βοσκηθούν για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αναβλαστήσουν, ανεβάζοντας το κόστος διατροφής των ζώων που σώθηκαν στις πληγείσες περιοχές· τις αυξήσεις σε σιτάρι, καλαμπόκι, καύσιμα και ενέργεια, που αναμένεται να εκτοξεύσουν και άλλο τις τιμές των ζωοτροφών.

Κοντά σε αυτά, προστίθεται και η κοροϊδία της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. «Για άλλη μια φορά μας απέδειξαν ότι ζουν σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι ο ΦΠΑ είναι –για τις περισσότερες των περιπτώσεων– λογιστικό μέγεθος και δεν έχει καμία επίπτωση στο τελικό κόστος παραγωγής. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι την επιβάρυνση από τον ΦΠΑ την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, εκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας.  Πόση κοροϊδία πια;»

Την ίδια στιγμή, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, οι χρόνιες παθογένειες οι οποίες ταλανίζουν τον κλάδο, παραμένουν και διογκώνονται, οι ελληνοποιήσεις αποτελούν τον κανόνα, η εκτεταμένη νοθεία απαξιώνει εμβληματικά προϊόντα όπως έγινε με τη Φέτα, το φιάσκο στις πληρωμές των επιδοτήσεων αποκλείει τους πραγματικούς κτηνοτρόφους από τις ενισχύσεις και μοιράζει χρήματα σε άσχετους με την παραγωγή, απατεώνες, τα αργά αντανακλαστικά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των κτηνοτροφικών κλάδων λόγω κορωνοϊού, καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον για τους κτηνοτρόφους – και συνεπώς για το αγροτικό ΑΕΠ και για την Ελληνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει και για τον αγροτικό τομέα το δόγμα του, απόλυτου, καταστροφικού, νεοφιλελευθερισμού. Αποδυναμώνει περαιτέρω το κράτος, δηλαδή τη διοίκηση και τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν πυλώνα στήριξης για τους πραγματικούς αγρότες. Δεν αξιοποιεί σημαντικά θεσμικά εργαλεία, όπως το νόμο για τις ελληνοποιήσεις και την ΚΥΑ για το γάλα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, κατά παράδοση, το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί τις αγροτικές επιδοτήσεις, με προκλητικό και αδιαφανή τρόπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αγρότες μιλούν πλέον για τη «ληστεία του αιώνα» μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ» υπογραμμίζει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για έλλειψη σχεδίου και αποφάσεις ερήμην των αγροτών.

Ενόψει και της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο 18/9, η ανακοίνωση καταλήγει με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το κόμμα να κάνει πράξη «μόλις αναλάβει, ξανά, τις τύχες της χώρας με σειρά άμεσων μέτρων». - Επανασύσταση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε δρομολογήσει, με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
- Στήριξη των κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
- Ειδικά μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, που πλήττεται περισσότερο από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μεταφορές.
- Στήριξη με άμεσα μέτρα των κτηνοτρόφων σε όλες τις καμένες περιοχές της χώρας, και όχι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες μόνο για την Β. Εύβοια.
- Άμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων.
- Τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν επιπλέον καλύψεις για τη ζωική παραγωγή.

17 September 2021
Banner
Banner